Václav Neckář vydáva nový album Mezi svými, ponúka k nemu klip aj medailu

NETKY.SK • 6 November 2014, 09:40 • 2 min
Václav Neckář vydáva nový album Mezi svými, ponúka k nemu klip aj medailu

PRAHA - Dva roky po vydaní úspešného comebackového albumu Dobrý časy poteší Václav Neckář fanúšikov novým a prvým vianočným albumom. Nebudú to však žiadne klasické koledy a už mnohokrát nahrávané vianočné štandardy.

slovakia

left justify in out

Novinka s prozaickým názvom Mezi svými, ktorá vznikla v štúdiách SONO a Gui-Tón, totiž obsahuje výlučne pôvodný materiál. O jej charaktere mnohé napovedá i fakt, že sa na nej autorsky podieľala pestrá paleta osobností českej hudobnej scény.
      

„Súdiac podľa názvu albumu by sa dalo čakať, že na ňom odznejú iba piesne dvorných autorov, akými sú napríklad Eda Krečmar alebo môj brat Honza. Zdeňek Rytíř už, bohužiaľ nestihol zložiť žiadnu pieseň, no jeden text mi napísala Alenka Rytířová, Zdeňkova dcéra. Honza Fischer, syn Iva Fischera napísal dva texty, Václav Kopta, syn Pavla Kopty, taktiež dva a tak som vlastne stále medzi svojimi, hoci sa s nimi ako s autormi stretávam po prvýkrát,“ uviedol na margo výberu autorov stále populárny Václav Neckář.
      

Václavova hudobná rodina sa však za posledné tri roky vďaka Dobrým časům rozrástla o ďalšiu generáciu a tak sa okrem vyššie spomenutých autorov objavujú na albume aj nové, pre niekoho azda prekvapivé mená. Dôkazom sú umelci ako Jiří Hradil (z kapely Tata Bojs, Lesní zvěř), Márdi (Vypsaná fixa), Filip Rácz (Fíha), David Dvořák (Kašpárek v rohlíku), Marek Doubrava (Hm...), Petr Kotouš či Luďek Špilauer. Aby tých premiér nebolo málo, fanúšikovia sa už teraz môžu tešiť na historicky prvý duet Václava Neckářa s Martou Kubišovou v podobe emotívnej piesne Noc. 
      

Na albume Mezi svými nemôže chýbať ani skladateľské a producentské duo Jaromír Švejdík a Dušan Neuwerth, ktorí participovali tiež pri tvorbe predchádzajúceho albumu, Švejdík ako textár a skladateľ, Neuwerth ako producent. „Dobré časy bol autorský album, ktorý sme vymysleli spoločne s Jaromírom Švejdíkom. Osobne ho zvyknem označovať ako intímnu folkovú platňu, zatiaľ čo na novom albume Mezi svými sa zišlo až 13 rôznych autorov. Každý jeden z nich urobil všetko preto, aby vystihol pravého sviatočného ducha,“ hovorí o aktuálnej hudobnej novinke Neuwerth.
      

Hoci primárnym motívom nového albumu sú Vianoce, rozhodne nie sú tým jediným. Sú na ňom aj nahrávky, ktoré poslucháčom dávajú možnosť nahliadnuť do obyčajných medziľudských vzťahov, viery, nádeje či samoty. „Nejde o tradičný album s koledami. Áno, svojím spôsobom je to album sviatočný, avšak tematicky veľmi pestrý,“ vysvetľuje Jan Neckář a Dušan Neuwerth ho dopĺňa: „Koledy sú síce krásne, ale už tu boli. Vytvoriť album z úplne nových piesní je síce oveľa prácnejšie, ale zároveň i silnejšie.“
      

Ako bratia priznali, nespomínajú si, kedy ich myšlienka na vydanie vianočného albumu napadla po prvý raz. Definitívne ich však presvedčil úspech skladby Půlnoční, ktorá odznela vo filme Alois Nebel. Ako tvrdia: „Album sme začali plánovať predvlani a vydať sme ho chceli ešte minulý rok. Vzhľadom na časovo a z organizačného hľadiska náročný projekt, sme sa s Dušanom napokon rozhodli, že vyjde až teraz.“ 
      

Titulnou skladbou nového albumu sa stal singel Andělé strážní, ktorý bol i s videoklipom predstavený 23. októbra, teda v deň 71. narodenín Václava Neckářa. Skladba predstavuje priebeh vzniku albumu a odhaľuje blízkych, ktorí sa autorsky či hudobne podieľali na vzniku tejto jedinečnej nahrávky.
      

Album vychádza v roku, ktorý sa nesie v znamení 50. rokov trvajúcej spolupráce a nahrávania prvých Neckářových piesní pre vydavateľstvo Supraphon. Spoločne s albumom významné jubileum pripomínajú i špeciálne razené zlaté a strieborné pamätné mince od Pražskej mincovne podľa portrétu Václava Neckářa, ktorý navrhol Jaromír Švejdík aka Jaromír 99. Na finálnom zhotovení unikátneho sadrového modelu sa podieľal i samotný Václav Neckář.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona