Václav Klaus vystúpil v USA: Opäť tvrdo kritizoval EÚ

NETKY.SK • 12 Marec 2013, 12:13 • 2 min
Václav Klaus vystúpil v USA: Opäť tvrdo kritizoval EÚ

EASHINGTON - Václav Klaus dnes vystúpil so svojím prvým prejavom, ktorý predniesol ako bývalý prezident Českej republiky, a to v americkom inštitúte CATO vo Washingtone. Klaus tvrdo kritizoval Európsku úniu, ktorá je podľa neho v slepej uličke. Nemilosrdne sa pustil aj do samotnej výskumnej organizácie, keď chcel radiť, čo urobiť s Gréckom. Informovala o tom česká spravodajská stránka Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Klaus uviedol, že nikdy netvrdil, že Európska únia musí skončiť. "Je v slepej uličke. A v slepej uličke nemôže ísť ďalej. Musíte si to uvedomiť, otočiť sa, vrátiť sa. Nevravím, ako ďaleko - na križovatku," povedal Klaus, ktorý vo štvrtok 7. marca o polnoci skončil v prezidentskom úrade.

Exprezident sa tvrdo pustil do idey federatívnej Európy budovanej podľa vzoru USA. "V Európe nie sme jedným národom," vyhlásil. Klaus ostro kritizoval tiež projekt spoločnej meny euro. Spomenul nedávno zverejnený prieskum v ČR, ktorého názov neuviedol, ale podľa ktorého chce euro iba šesť percent ľudí. "Nie 16, 60 alebo 66 percent. A koľkí chcú vstúpiť do eurozóny? Šestnásť percent," povedal a dodal, že 78 percent Čechov je proti vstupu do eurozóny.

Ideu spoločnej meny rázne odmietol. Uviedol, že sám chcel po rozpade ČSFR zachovať československú korunu, ale že to nebolo možné, keď Slovensko chcelo menu devalvovať. Slovensko predstavovalo tretinu spoločnej ekonomiky, musel preto od plánu ustúpiť. 

K riešeniu problému eurozóny Klaus uviedol, že menovú úniu možno vytvoriť v šiestich či ôsmich krajinách, nie v sedemnástich. "Nechajte odísť, jednu, dve, tri krajiny a situácia bude lepšia." Podľa Klausa je problém v tom, že EÚ vznikla ako politický projekt. Pokračoval, že pri zavádzaní eura sa zabudlo na históriu. Väčšina krajín v EÚ mala za 35 rokov devalváciu až 80 percent. A rozdiely v krajinách a ich ekonomikách podľa Klausa prehlbujú krízu.

Exprezident takisto napadol samotný inštitút, keď v diskusii padali rady, ako vyriešiť problém Grécka. "Ja si nemyslím, že to má niečo spoločné s filozofiou CATO, myslel som si, že CATO verí v slobodný trh, malú vládu," povedal Klaus a dodal: "Grécko nie je na vine, chybný je systém."

Na tlak z pléna zachovať Grécko v eurozóne kontroval, že by teda bolo riešením, keby USA mali s Gréckom spoločnú menu. Pripomenul ešte, že Grécko predstavuje len dve percentá európskej ekonomiky.

Klaus vysvetľoval, že Grécko nie je pôvodcom krízy, ale jej obeťou. Krízu samotnú označil ako "proces kreatívnej deštrukcie", čo podľa neho taktiež znamená, že Grécko má stále nádej. "Ak by riadene opustilo eurozónu - teda tak ako opustilo Slovensko našu federáciu - určite by smerovalo k ekonomickému rastu," vyhlásil uznávaný ekonóm Klaus vo Washingtone, ktorého citoval český spravodajský web iDNES.cz.

Myšlienkový trust Cato je americká výskumná organizácia. Zaoberá sa otázkami slobodného trhu, slobody a hospodárskej politiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies