Václav Havel: Kaddáfí nie je šašo, ale zločinec s ropou

NETKY.SK • 24 Február 2011, 08:23 • 2 min
Václav Havel: Kaddáfí nie je šašo, ale zločinec s ropou

Václav Havel: Kaddáfí nie je šašo, ale zločinec s ropou

slovakia

left justify in out

img

Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí bol považovaný za kuriózny zjav, klauna a šaša. Vo svetle najnovších udalostí v Líbyi sa však ukazuje, že je to najmä zločinec, ktorého mal svet rád kvôli rope, citoval dnes bývalého českého prezidenta Václava Havla spravodajský server iDNES.cz.
      Podľa Havla sa v minulosti na rokovaniach s Kaddáfím nadraďovali ekonomické záujmy hodnotám, ktoré sú vlastné Európe. S tým treba skončiť aj za cenu možných problémov s produkciou ropy, ktorej je Líbya 12. najväčším svetovým exportérom.
      Havel ďalej uviedol, že by Západ mal teraz trvať na demokratických hodnotách, ale súčasne rešpektovať rozdielnosti kultúr. Zároveň treba zachovať úctu k odlišnosti arabských krajín a zamerať sa na to, čo rôzne kultúry spája.
      Vzburu v arabskom svete prirovnal Havel významom k pádu železnej opony v Európe. "Koniec koncov tie autoritárske arabské režimy sú vlastne produktom tých istých desaťročí, ktorých produktom bola kedysi železná opona," povedal.
      Otázkou teraz podľa Havla je, aký postoj má Európska únia zaujať ku krajinám, ktorými zmietajú protesty. Bude to veľmi náročné, pretože bude treba veľmi citlivo rozlíšiť to, "komu ide skutočne o prehĺbenie ľudských práv, slobôd, demokracie, od tých, z ktorých rúk by naopak hrozil nejaký iný typ autoritatívneho či ešte autoritatívnejšieho režimu," povedal Havel podľa internetového vydania denníka Mladá fronta DNES.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies