V4 požiadala USA o zvýšenie exportu zemného plynu do Európy

NETKY.SK • 8 Marec 2014, 15:36 • 2 min
V4 požiadala USA o zvýšenie exportu zemného plynu do Európy

WASHINGTON - Vzhľadom na obmedzené dodávky plynu stredoeurópsky región zostane zraniteľný, ak USA neuľahčia import amerického plynu, argumentovali veľvyslanci.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanci Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska vyzvali v piatok Spojené štáty, aby zvýšili export zemného plynu do Európy ako preventívne opatrenie pre prípad, že by Rusko obmedzilo svoje dodávky na Ukrajinu.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest povedal, že keďže Európa mala relatívne miernu zimy, jej zásoby plynu sú dostatočne. A dodal, že aj keby USA schválili ďalšie exportné licencie, prvé dodávky plynu by sa uskutočnili až koncom roka 2015, informovala dnes agentúra Associated Press.

Veľvyslanci krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa listom obrátili na republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov Kongresu USA, Johna Boehnera a očakáva sa, že podobný list zašlú aj demokratickému predsedovi Senátu, Harrymu Reidovi. Vo svojej výzve žiadajú Kongres u urýchlené schválenie exportu zemného plynu s tým, že "prítomnosť amerického zemného plynu by bola v strednej a východnej Európe veľmi vítaná".

Veľvyslanci uviedli, že nepokoje na Ukrajine oživili spomienky z éry studenej vojny a obyvateľov regiónu ohrozuje energetická bezpečnosť. Ukrajina je silno závislá na ruskom zemnom plyne a jej predchádzajúce spory s Ruskom viedli k prerušeniu dodávok plynu.

Nedávne zlepšenia umožnili, aby ruský plyn, ktorý je normálne dodávaný k zákazníkom v EÚ cez Ukrajinu, putoval iným smerom, preto by Poľsko a Maďarsko mohli dodávať plyn Ukrajine, ak by jej Rusko zastavilo svoje dodávky. Avšak vzhľadom na obmedzené dodávky plynu stredoeurópsky región zostane zraniteľný, ak USA neuľahčia import amerického plynu, argumentovali veľvyslanci.

Boehner a republikáni naliehajú na vládu prezidenta Baracka Obamu, aby umožnila zvýšenie exportu a využila súčasnú konjunktúru amerického zemného plynu.

"Možnosť ... dať ruskému vodcovi šach nám leží priamo pod nohami, vo forme obrovských zásob zemného plynu," napísal Boehner tento týždeň v denníku The Wall Street Journal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies