V4 podporuje ďalšie rozširovanie NATO a snahu krajín o integráciu

NETKY.SK • 13 Apríl 2012, 06:49 • 2 min
V4 podporuje ďalšie rozširovanie NATO a snahu krajín o integráciu

V4 podporuje ďalšie rozširovanie NATO a snahu krajín o integráciu - Politika Severoatlantická aliancia by mala pokračovať vo svojom rozširovaní a májový summit v Chicagu by mal vyjadriť podporu krajinám, ktoré ašpirujú na členstvo. Zhodli sa na tom dnes p

slovakia

left justify in out

img

Severoatlantická aliancia by mala pokračovať vo svojom rozširovaní a májový summit v Chicagu by mal vyjadriť podporu krajinám, ktoré ašpirujú na členstvo. Zhodli sa na tom dnes predstavitelia krajín Vyšehradskej štvorky na bratislavskej bezpečnostnej konferencii Globsec.

Štátny tajomník maďarského rezortu diplomacie Zsolt Németh pritom spochybnil, či bolo správne určiť chicagský summit NATO za "nerozširovací". Podľa neho by sa NATO malo teraz snažiť vyhnúť sa negatívnym dôsledkom takéhoto rozhodnutia.

"Pokúsme sa vysvetliť Macedónsku alebo Čiernej Hore, ako vidíme ich integráciu do NATO," povedal. Najmenej tieto dve krajiny by podľa neho mohli na ďalšom summite získať plnoprávne členstvo.

"Nie je to len v záujme týchto krajín, ale aj v záujme regiónu Západného Balkánu a dôveryhodnosti Aliancie. A som presvedčený, že je to spôsob, ako Alianciu zásadne posilniť," povedal Németh.

Podľa štátneho tajomníka slovenského ministerstva zahraničných vecí Petra Buriana by NATO malo vyslať jasné posolstvo, že len čo bude pripravené, "opätovne otvoríme dvere". Zároveň by malo potvrdiť, že len čo budú ašpirujúce krajiny pripravené, Aliancia ich pozve na prístupové rokovania. "Toto je motivácia, ale aj významný faktor na posilnenie regionálnej stability," povedal.

Za ponechanie otvorených dverí do NATO sa vyslovili aj námestníci rezortu diplomacie ČR a Poľska Jiří Schneider a Boguslaw Winid.

V úvodnom príhovore na trojdňovom medzinárodnom fóre Globsec slovenský premiér Robert Fico dnes vyjadril presvedčenie, že skôr, než sa jeho vláde skončí mandát, "Aliancia privíta nových členov".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies