V4 je podľa Lajčáka pre EÚ stabilizujúci faktor

NETKY.SK • 13 November 2015, 07:06 • 2 min
V4 je podľa Lajčáka pre EÚ stabilizujúci faktor

BRATISLAVA - Visegradská štvorka je podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka najstabilnejšie regionálne zoskupenie v strednej Európe a v rámci Európskej únie sme stabilizujúci faktor.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to na Pražskom európskom summite, kde vystúpil v rámci panelovej diskusie ministrov zahraničných vecí krajín V4. Ako sa píše v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol tlačový odbor rezortu diplomacie, v paneloch hovorili ministri o tom, ako môže V4 ovplyvniť schopnosť inštitúcií EÚ čeliť výzvam z vonkajšieho prostredia.


"Výhodou V4 je to, že nás každý pozná, že náš hlas počuť a v rámci EÚ má tento hlas vplyv. Nemáme ambíciu vždy sa dohodnúť za každú cenu, ale nájsť spoločného menovateľa, aby boli naše postoje zreteľné a jasné,“ konštatoval Lajčák a dodal, že V4 je vo vnútri únie stabilizujúci faktor, keďže naše krajiny spoločne hľadajú riešenia, ktoré sú dobré pre celú EÚ. Okrem toho sme podľa slovenského šéfa diplomacie jediné regionálne zoskupenie v štruktúre EÚ, ktoré verí v politiku rozšírenia únie a aktívne ju podporuje ako nástroj na rozširovanie zóny stability a prosperity. "Dôkazom toho je aj fakt, že V4 pravidelne organizuje spoločné rokovania s našimi partnermi zo západobalkánskych krajín, ktoré sa snažia vstúpiť do EÚ,“ pripomenul minister.


Po vystúpení na Pražskom európskom summite sa ministri presunuli na siedme ministerské stretnutie V4 s krajinami západného Balkánu, ktorého cieľom je potvrdiť podporu strednej Európy pre rozširovanie EÚ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies