V Zveroparku pri Žarnovici sa tešia z narodenia malého losa mokraďového

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 16:14 • 2 min
V Zveroparku pri Žarnovici sa tešia z narodenia malého losa mokraďového

ŽARNOVICA - V Zveroparku pri Žarnovici sa v týchto dňoch tešia z narodenia malého losa mokraďového, ktorý prišiel na svet pred niekoľkými týždňami.

slovakia

left justify in out

Ani nie mesačné mláďa je podľa manažérky Zveroparku Romany Zubajovej prvým losíčaťom na Slovensku po 300 rokoch. "Losy kedysi na Slovensku žili a približne pred 300 rokmi boli vyhubené. V súčasnosti už vo voľnej prírode nežijú a dá sa povedať, že ani nikde inde na Slovensku," priblížila.

 

Mláďatko prišlo na svet 18. mája bez akýchkoľvek problémov. "Hneď sa snažilo postaviť na nohy. Niekoľkokrát sa mu to nepodarilo, keďže samica ho hneď starostlivo začala čistiť a oblizovať, takže ho niekoľkokrát nechtiac zhodila. Hneď sa však opäť snažil postaviť na nohy," uviedla Zubajová. Mladý samček je zatiaľ pod ochranou svojej matky Gigi a otca Hansa. Väčšinu jeho potravy tvorí materské mlieko, no začína ochutnávať už aj čerstvú trávu. Mláďa zatiaľ nemá vybrané meno, to bude známe až v najbližších týždňoch.

 

Zveropark je prvou losou farmou na Slovensku. Nachádza sa v horách nad Revištským Podzámčím pri Žarnovici. Na ploche približne 20 hektárov môžu návštevníci vidieť a spoznávať viac ako 20 druhov lesnej, poľnej zveri, ale aj niektoré druhy cudzokrajných a domácich zvierat. Nové prírastky pribudli aj u ostatných druhov. "Priniesli sme kuropty červené. Narodili sa nám tri malé líščatá, máme tiež mladé muflóniky a prírastky očakávame aj u jeleňov sika," dodala Zubajová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies