V Zürichu zhabali 262 kilogramov slonoviny určenej pre čínsky trh

NETKY.SK • 4 August 2015, 18:21 • 2 min
V Zürichu zhabali 262 kilogramov slonoviny určenej pre čínsky trh

VIEDEŇ - Švajčiarske úrady zhabali na letisku v Zürichu 262 kilogramov slonoviny, ktorej hodnota by na čiernom trhu dosiahla približne 376.000 eur.

slovakia

left justify in out

Kontraband smeroval do Číny, ktorá je najväčším trhom pre túto ilegálnu komoditu na svete, informovala dnes agentúra DPA.
     

Na získanie takéhoto množstva slonoviny museli pytliaci zabiť najmenej 40 slonov, tvrdia vyšetrovatelia. Kontraband sa nachádzal v batožine patriacej trom Číňanom, ktorí do Zürichu pricestovali z tanzánijského Dar es Salaamu. Zatknutí boli pri nastupovaní do lietadla do Pekingu.
     

"Ide zrejme o snahu vytvoriť novú pašerácku trasu cez Zürich," uviedol Heinz Widmer, šéf colného úradu na letisku v Zürichu. 
     

Troch zatknutých Číňanov neskôr prepustili po tom, ako každý zaplatil kauciu vo výške 94.000 eur. Podľa Widmera im hrozí pokuta do 38.000 eur, v Číne však dostanú oveľa tvrdší trest.
     

Obchod so slonovinou je zakázaný na základe Washingtonskej konvencie, ktorá ochraňuje ohrozené živočíšne a rastlinné druhy. Zabíjanie slonov a nosorožcov dosiahlo v afrických krajinách za uplynulé roky kritické rozmery, ktoré môžu viesť k reálnej možnosti ich skorého vyhynutia.
     

Podľa ochranárskeho združenia World Wide Fund for Nature je každý rok zabitých pre slonovinu 30.000 slonov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona