V Zürichu sa opäť zatýkalo, vo väzbe skončili dvaja viceprezidenti FIFA

NETKY.SK • 4 December 2015, 10:43 • 2 min
V Zürichu sa opäť zatýkalo, vo väzbe skončili dvaja viceprezidenti FIFA

ŽENEVA - Americká justícia vyšetruje ďalších 16 súčasných či bývalých funkcionárov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Sú medzi nimi vrcholní predstavitelia Juhoamerickej (CONMEBOL) a Severo-stredoamerickej (CONCACAF) futbalovej konfederácie. Všetci sú obvinení z korupcie, úplatkárstva a prania špinavých peňazí.

slovakia

left justify in out

Švajčiarski vyšetrovatelia na pokyn svojich amerických kolegov vykonali vo štvrtok raziu v luxusnom hoteli Baur au Lac v Zürichu, kde boli a sú ubytovaní delegáti dvojdňového zasadnutia výkonného výboru FIFA. V putách skončili aj prezident CONMEBOL Paraguajčan Juan Angel Napout a šéf zóny CONCACAF Alfredo Hawit z Hondurasu. Obaja sú zároveň viceprezidentami FIFA. Na žiadosť amerických úradov boli umiestnení do väzby kvôli podozreniu z prijatia úplatkov vo výške niekoľkých miliónov dolárov.

 

Päťdesiatsedemročný Napout bol vlani dočasne menovaný za prezidenta juhoamerickej konfederácie CONMEBOL, tento rok v marci ho vo funkcii potvrdili. O sedem rokov starší Napout je od júna dočasným šéfom konfederácie CONCACAF, ktorá združuje krajiny Severnej a Strednej Ameriky. Úplatky mali brať v súvislosti s predajom marketingových práv na turnaje v Latinskej Amerike a na zápasy kvalifikácie majstrovstiev sveta.

 

Štvrtkové obvinenia tvrdo zasiahli aj brazílsky futbal, ktorý vlani zorganizoval svetový šampionát. Do rozsiahlej siete úplatkov a ilegálneho obohacovania sa sú zapletení súčasný prezident Brazílskej futbalovej konfederácie (CBF) Marco Polo del Nero i jeho predchodca v tejto funkcii Ricardo Teixeira. Druhý menovaný je bývalým zaťom ex-prezidenta FIFA Joaoa Havelangea. Už v roku 2012 švajčiarski vyšetrovatelia tvrdili, že Teixeira a Havelange zobrali milióny dolárov na úplatkoch za marketingové práva MS.

 

Americké úrady tvrdia, že svoj podiel na celej kauze má aj bývalý prezident Hondurasu Rafael Callejas a súčasný šéf justície v Guatemale Hector Trujillo. Obaja tvrdia, že sú nevinní a svoj postoj sú ochotní obhájiť pred súdom.

"Vyšetrovanie v korupčnej kauze FIFA je rozsiahle a ešte sa neskončilo," zdôraznila na tlačovej konferencii ministerka spravodlivosti USA Loretta Lynchová. Tá dodala, že v kauze budú pribúdať nové obvinenia. Zatiaľ osem funkcionárov sa k svojej vine v celom procese priznalo. Zatiaľ je obvinených 41 ľudí.

 

Agenti FBI zároveň vo štvrtok vykonali raziu v sídle Media World, ktorá je sesterskou firmou španielskeho marketingového gigantu Imagina Group. Vedenie Media World je podozrivé, že juhoamerickým funkcionárom poskytlo úplatky vo výške niekoľkých miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies