V zubných ambulanciách ošetrujú zatiaľ len bolestivé prípady

NETKY.SK • 21 Apríl 2020, 09:47 • 2 min
V zubných ambulanciách ošetrujú zatiaľ len bolestivé prípady

BRATISLAVA - Počas pandémie nového koronavírusu v zubných ambulanciách ošetrujú len bolestivé prípady.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Poskytuje sa teda neodkladná zdravotná starostlivosť pre pacientov s negatívnou anamnézou, pričom sa dodržiavajú zvýšené hygienické opatrenia. Pacienti sa vopred musia telefonicky objednať na vyšetrenie.

 

Skrátený režim

Zubné ambulancie zároveň pracujú v skrátenom režime od 8:00 do 12:00. U pacienta, ktorý nemá závažné ťažkosti, zubný lekár odporúča iba symptomatickú terapiu, prípadne predpisuje e-recept. Tiež odporúča telefonickú, e-mailovú či SMS konzultáciu v prípade zhoršenia zdravotného stavu.

Ako uviedla hlavná odborníčka MZ SR pre zubné lekárstvo Neda Makovská, výnimku tvoria zubní lekári a zdravotnícki pracovníci vo veku 65 rokov a viac, tehotné zubné lekárky a lekári s ochoreniami.

 

img

 

Odborné poradenstvo a prvá pomoc

"Títo zubní lekári sú počas ordinačných hodín v telefonickom alebo e-mailovom kontakte so svojimi pacientmi, ktorým poskytujú odborné poradenstvo, ako aj informujú o možnosti zástupu alebo lekárskej služby prvej pomoci podľa spádu," uviedla.

V každom regióne pracujú lekárske služby prvej pomoci. "Okrem toho poskytujú špecializovanú zdravotnú starostlivosť v oblasti výkonov maxilofaciálnej chirurgie stomatologické kliniky v univerzitných nemocniciach. Zubní lekári ordinujú na základe odporúčaní Metodického usmernenia hlavného odborníka MZ SR pre odbor zubné lekárstvo pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti počas pandémie Covid-19," dodala Makovská. Situácia v poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa bude meniť podľa epidemiologického vývoja výskytu ochorenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies