V zrútenej bani na zlato v Sudáne zomrelo 100 ľudí

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 14:24 • 2 min
V zrútenej bani na zlato v Sudáne zomrelo 100 ľudí

CHARTÚM - V sudánskom regióne Dárfúr sa zrútila baňa na zlato, pričom zahynulo podľa odhadov vyše 100 baníkov. Deviati zo záchranárov, ktorí sa ich pokúšali vyslobodiť, navyše rovnako uviazli v podzemí, informoval v piatok jeden z miestnych baníkov.

slovakia

left justify in out

 "Deväť členov záchranného tímu zmizlo, keď sa na nich vo štvrtok zrútila zem," povedal. Nešťastie sa odohralo ešte v pondelok v okrese Džabal Amír v štáte Severný Dárfúr, na mieste však stále prebiehajú záchranné práce.

Prvé odhady hovorili o vyše 60 obetiach. Koľko ľudí presne sa v čase kolapsu časti bane pod zemou nachádzalo, stále nie je jasné. Záchranári sa snažia obete vytiahnuť pomocou ručných nástrojov pre obavy, že pod strojmi by sa zem prepadla. Napriek tomu niektorých záchranárov zavalilo. 

Produkcia z neoficiálnych baní na zlato sa stala pre vládu v Chartúme jedným z kľúčových zdrojov príjmov. Práca v baniach je lákavým, avšak nebezpečným povolaním pre obyvateľov chudobného regiónu Dárfúr zničeného desaťročnou občianskou vojnou. Podľa humanitárnych zdrojov kope zlato v Džabal Amíre okolo 70 000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies