V zrekonštruovanom boji z čias SNP pomáhal pancierový vlak Štefánik

NETKY.SK • 13 September 2010, 07:15 • 2 min
V zrekonštruovanom boji z čias SNP pomáhal pancierový vlak Štefánik

V zrekonštruovanom boji z čias SNP pomáhal pancierový vlak Štefánik

slovakia

left justify in out

img

Zrekonštruovaný boj medzi treťou taktickou skupinou povstaleckej armády a nemeckou bojovou skupinou SS Schill z čias Slovenského národného povstania (SNP), do ktorého bol nasadený aj pancierový vlak Štefánik, prebiehal dnes na lúke pri letiskovej ploche medzi Dobrou Nivou a Podzámčokom v okrese Zvolen.
Hoci ešte v sobotu (11.9.) uviedol pre TASR Stanislav Mičev, riaditeľ banskobystrického Múzea SNP, že nevedia, ako bude boj pre podmočený terén prebiehať, dnes pred jeho začiatkom konštatoval, že "chvalabohu, pancierový vlak rozohnal mraky a je krásne počasie. Vidieť to aj na návštevnosti, myslím, že je tu niekoľko tisíc ľudí."  Pokračoval, že nasadiť môžu aj ťažkú techniku napriek rozmočenému terénu, "bude všetko v zásade tak, ako sme si pôvodne naplánovali. Bude sa strieľať z diel, bude sa strieľať z ťažkej bojovej techniky."
Ako priblížil samotnú rekonštrukciu, partizáni a vojaci nebudú schopní odraziť nemecký útok, no príde pancierový vlak, ktorý im pomôže. "A samozrejme, nemôže sa to skončiť inak, ako víťazstvom našej strany," dodal Mičev. Lukáš Astaloš z Klubu vojenskej histórie Slovensko, ktorý v rekonštrukcii účinkoval na slovenskej strane, pred ňou uviedol: "Budem mať pušku a budem strieľať." Ide o československú pušku vzor 24. Ako priblížil oblečenie povstalca, ktoré mal na sebe aj počas dnešnej rekonštrukcie bojovej udalosti, patrí k nemu sako, nohavice, prilba, sumky na náboje, opasok s prackou, poltopánky alebo čižmy, malá poľná.
Marian Uhrin z Múzea SNP konkretizoval, že na dnešnom podujatí mohla verejnosť vidieť polopásový delostrelecký ťahač, nemecké a slovenské mínomety, ručné zbrane, ťažké guľomety, československej, nemeckej i sovietskej výroby. "Nemecký obrnený transportér, ktorý bude na nemeckej strane útočiť, no a samozrejme, najväčšou technikou je súprava pancierového vlaku, ktorá pozostáva zo štyroch pancierových vagónov a lokomotívy." Vlak má tykadlový vozeň, delový, ktorý bol zároveň veliteľský, v ňom je aj sústredená najťažšia výzbroj vlaku. Potom je to tankový vozeň, ktorý má zabudovaný vo vnútri ľahký tank. Na záver súpravy je radený guľometný vozeň.
Vlak Štefánik si účastníci podujatia mohli pozrieť aj zblízka, sprístupnené boli pre nich aj expozičné vozne. V nich sa nachádzajú expozície o SNP, o pancierových vlakoch, dokumenty z SNP, buď o spomienkach priamych účastníkov, alebo o tom, akým spôsobom bol stavaný a rekonštruovaný pancierový vlak Štefánik.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies