V Zoo Dvůr Králové uhynula samica bieleho nosorožca

NETKY.SK • 28 Júl 2015, 12:45 • 2 min
V Zoo Dvůr Králové uhynula samica bieleho nosorožca

PRAHA - V zoologickej záhrade v českom meste Dvůr Králové nad Labem uhynula samica nosorožca Nabiré, ktorá bola jednou z piatich severných bielych nosorožcov na svete. Príčinou smrti bola prasknutá cysta, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Samica uhynula v pondelok večer. "Nabiré mala zdravotné komplikácie už dlhší čas. Pretože išlo o jednu z posledných žijúcich samíc na Zemi, zoo čo najrýchlejšie zabezpečila odber genetického materiálu, ktorý by mohol pomôcť v úsilí o záchranu severných bielych nosorožcov," uviedol krajský radný pre oblasť cestovného ruchu Otakar Ruml.

 

"Ide o ťažko opísateľnú stratu. Nabiré bola najvľúdnejším nosorožcom, akého sme v zoo chovali. Nejde však len o to, že sme ju mali veľmi radi. Jej smrť je predovšetkým symbolom katastrofického úbytku nosorožcov v dôsledku nezmyselnej ľudskej chamtivosti. Smrť Nabiré priblížila ďalší zvierací druh k úplnému vyhubeniu," povedal riaditeľ zoo Přemysl Rabas.

 

Nabiré prišla na svet 15. novembra 1983 v Zoo Dvůr Králové ako len druhý severný biely nosorožec odchovaný v ľudskej starostlivosti. Celý život prežila v Dvore Králové.

 

"Patologická cysta vo vnútri tela Nabiré bola obrovská, po vypustení tekutého obsahu vážila ešte 40 kilogramov. Neexistovala nijaká možnosť, ako ju liečiť," uviedol podľa iDNES.cz zoológ Jiří Hrubý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies