V ZOO by mohol v budúcnosti pribudnúť aj africký pavilón

NETKY.SK • 14 September 2013, 16:26 • 2 min
V ZOO by mohol v budúcnosti pribudnúť aj africký pavilón

BRATISLAVA - ZOO už od minulého roka zbiera peniaze i na nový výbeh pre vlky. Zatiaľ sa im podarilo vyzbierať približne 12 500 eur, na nový domov pre vlky však potrebujú vyše 87-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

V bratislavskej Zoologickej záhrade (ZOO) by mohol v budúcnosti pribudnúť africký pavilón, chovné zariadenie pre medveďa hnedého a ZOO zbiera peniaze i na výbeh pre vlky. ZOO má budovanie nových atrakcií v koncepcii rozvoja, ich budovanie však bude závisieť od finančných možností zriaďovateľa, teda mesta Bratislava. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Matejovičová z bratislavskej Zoologickej záhrady.

Zriaďovateľom bratislavskej ZOO je mesto Bratislava, ktoré prispieva na prevádzkové náklady ZOO, ale i na kapitálové výdavky, teda napríklad budovanie nových pavilónov či výbehov. Ako informovala hovorkyňa bratislavského magistrátu Daniela Rodinová, ZOO o jednotlivých projektoch s vedením mesta komunikuje a hľadajú riešenia, ako na ne získať finančné prostriedky. Tie však, ako dodala Rodinová, boli pre zložitú finančnú situáciu dočasne pozastavené. 

Aj napriek tomu však ZOO v posledných rokoch vybudovala niekoľko nových výbehov či pavilónov, napríklad pavilón šeliem, ľudoopov či chovné zariadenia pre pelikány i paviány. V tomto roku zastrešili vonkajší výbeh orangutanov, na dokumentáciu pre výber dodávateľa im mesto poskytlo vyše 4 600 eur. Na bežné výdavky mesto zoologickej každoročne prispieva približne milión eur. "Príspevok zriaďovateľa spolu s vlastnými príjmami organizácie je použitý na zabezpečenie celej prevádzky organizácie. Bratislavská ZOO tak ako všetky mestské organizácie musí dodržiavať maximálnu hospodárnosť pri čerpaní všetkých nákladových položiek, vrátane spotreby energií, mzdových prostriedkov, služieb a podobne," vysvetlila Rodinová.   

ZOO už od minulého roka zbiera peniaze i na nový výbeh pre vlky. Zatiaľ sa im podarilo vyzbierať približne 12 500 eur, na nový domov pre vlky však potrebujú vyše 87-tisíc eur. Ako uviedla Matejovičová, peniaze na brlohy pre vlky pomaly pribúdajú, svoju pomoc však ponúkajú i sponzori, ktorí vedia poskytnúť napríklad materiál. Ako dodala Matejovičová, ich pomoc bude môcť ZOO využiť až vtedy, keď bude mať dosť peňazí na vybudovanie výbehu. Stav chovného zariadenia pre vlky je momentálne zastaraný a nevyhovuje podmienkam pre chov. Bratislavská ZOO by chcela preto vlkom vybudovať nový domov, ktorý sa bude podobať prostrediu, v ktorom žijú vo voľnej prírode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies