V ZOO Bratislava počas horúčav zvieratá ochladzujú, tie sa chránia aj samy

NETKY.SK • 5 August 2015, 10:06 • 2 min
V ZOO Bratislava počas horúčav zvieratá ochladzujú, tie sa chránia aj samy

BRATISLAVA - Zamrazené ovocie v ovocnej dreni, sprchovanie či vytváranie bahnísk. Aj to sú prostriedky, ktorými pracovníci bratislavskej ZOO v týchto dňoch chránia zvieratá pred dôsledkami extrémnych vysokých teplôt.

slovakia

left justify in out

"Hneď ako vieme, že príde vlna horúčav, robíme príslušné opatrenia, aby sa zvieratá mohli schladiť," uviedla Katarína Moravcová z oddelenia marketingu bratislavskej ZOO. "Trebárs bahno, v ktorom sa zvieratá rady vyváľajú, ich potom chráni pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. Vo výbehu pre medvede zasa napríklad dáme do vodnej priekopy pneumatiku či inú hračku, aby vo vode ostali dlhšie," menovala príklady Moravcová.

 

Zdôraznila zároveň, že samotné zvieratá sa na rozdiel od niektorých ľudí správajú v horúčavách obozretne a múdro. "V tých najväčších páľavách nikdy nejdú na priame slnko, vždy si hľadajú najchladnejšie miesto vo výbehu," upozornila Moravcová. "Zažili sme dokonca aj to, že samica šimpanza si počas jedného takéhoto horúceho dňa omotala okolo hlavy handru, aby sa chránila pred slnkom," dodala.

 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) avizuje do konca týždňa vysoké teploty vzduchu. Od piatka (7.8.) majú denné maximá dosahovať na juhozápade Slovenska až 37 stupňov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies