V Zoo Bojnice sa narodilo mláďa antilopy vranej

NETKY.SK • 26 Február 2016, 12:37 • 2 min
V Zoo Bojnice sa narodilo mláďa antilopy vranej

BOJNICE - K obyvateľom bojnickej zoologickej záhrady pribudlo v uplynulých dňoch mláďa antilopy vranej. Samček je prvým tohtoročným prírastkom u antilop. Informovala o tom hovorkyňa Zoo Bojnice Simona Kubičková.

slovakia

left justify in out

"Ide o šieste mláďa tohto druhu africkej antilopy narodené v našej zoo, skúsená matka Farka sa o neho stará zatiaľ mimo zraku návštevníkov," uviedla Kubičková.

 

Antilopa vraná patrí medzi väčšie druhy antilop, vyniká nádherným sfarbením a mohutnými oblúkovito zahnutými rohmi. V kohútiku meria 120 až 140 centimetrov a váži až 200 až 270 kilogramov. Samce sú na rozdiel od samíc väčšie a na čierno sfarbené. Samice sú menšie a svetlejšie, obvykle hnedé až tmavohnedé. Obe pohlavia majú charakteristické biele brucho a masku na tvári. Obýva prevažne neprístupné krovinaté oblasti v lesnatých savanách, s výnimkou niektorých otvorených priestranstiev v okolí veľkých riek ako Chobe v Botswane.

 

"Tento druh antilopy bol v minulosti početne rozšírený vo veľkej časti južnej a východnej Afriky, dnes je však čoraz vzácnejší. Aj v zoologických záhradách je chovaný, na rozdiel od iných druhov, skôr zriedka. Naša zoo chová antilopy vrané ako jediná na Slovensku od roku 2010," dodala Kubičková.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona