V Zlatých Moravciach so staronovým trénerom cieľom záchrana

NETKY.SK • 25 Február 2015, 15:53 • 2 min
V Zlatých Moravciach so staronovým trénerom cieľom záchrana

BRATISLAVA - Futbalisti Zlatých Moraviec figurujú po jesenných devätnástich odohraných kolách v konkurencii tucta tímov na 10. mieste Fortuna ligy s 20 bodmi (bilancia: 5 - 5 - 9, skóre 15:30), na jedenásty MFK Ružomberok a poslednú v klasifikácii Duklu Banská Bystrica majú štvorbodový náskok.

slovakia

left justify in out

"Prioritou je záchrana medzi slovenskou futbalovou elitou a udržanie najvyššej súťaže pre Zlaté Moravce," skonštatoval pre agentúru SITA športový riaditeľ FC ViOn Milan Galaba.

 

Hráči sa na jarnú časť sezóny 2014/2015 pripravovali v domácich podmienkach, vo februári absolvovali herné sústredenie v Turecku. V rámci pobytu v "krajine polmesiaca" dosiahli Zlatomoravčania v šiestich odohraných stretnutiach tri víťazstvá (Dinamo Minsk 2:0, Olimpik Sarajevo 2:0, FC Ja-tchaj 1:0) i prehry (Vojvodina Nový Sad 1:2, Nasaf Quarši 0:1, FC Saarbrücken 0:3) pri vyrovnanom skóre 6:6.

 

V klube od Žitavy prišlo počas zimnej prestávky až dvakrát k zmene v realizačnom tíme. Prípravu 12. januára aj v rámci spolupráce s líbyjským partnerom a klubom Al Ahli Bengházi začal s mužstvom nový kormidelník Ladislav Totkovič, ktorý vystriedal Branislava Mráza (ten prijal rolu asistenta trénera, pozn.). "Nebol som nastavený, že prídem na Slovensko. Dve zainteresované strany sa dohodli, že Bengházi dosadí trénera zo svojich zdrojov a voľba padla na mňa," uviedol po nástupe 52-ročný ružomberský rodák Totkovič, ktorý naposledy pôsobil v Malajzii v klube Malacca United. Týždeň pred štartom jarnej časti Fortuna ligy však Totkovič skončil svoje pôsobenie v Zlatých Moravciach, najmä na popud slovinského manažéra Dušana Duriča, ktorý mal s ním nezhody.

 

Na lavičku FC ViOn sa tak opätovne vrátil 41-ročný Branislav Mráz, ktorý viedol tím v jesennej časti tohto súťažného ročníka. "Príčiny by som nerád bližšie komentoval. Skrátka, Ladislav Totkovič skončil. Moja prvotná reakcia na to bola negatívna, takto krátko pred súťažou prebrať mužstvo. Nasledoval však rozhovor s majiteľom klubu Viliamom Ondrejkom. Oslovil ma, aby som prebral mužstvo, čo som napokon prijal. Mal som však podmienku, aby sa vrátil aj môj asistent z jesene Martin Ondrejka," uviedol pre MY noviny staronový hlavný tréner Zlatých Moraviec a doplnil: "Či to môže mať nejaký vplyv na mužstvo? Krátkodobý určite, zmena nastala nečakane. Hráči sú však profesionáli. Budeme musieť popracovať na tom, aby sme veci v tomto smere dali do prvého zápasu na určitú úroveň, psychická pohoda bola dobrá a do jarnej časti súťaže sme vstúpili pripravení po všetkých stránkach."

 

"Je to návrat k jesennému modelu. Branislav Mráz sa z postu asistenta vracia na našu lavičku vo funkcii hlavného trénera. Jeho pravou rukou bude opäť Martin Ondrejka, ktorý zostane aj ekonomickým riaditeľom v klube. Ide o rozhodnutie obchodného partnera zo Slovinska a majiteľa nášho klubu pána Viliama Ondrejku," zdupľoval pre SITA športový riaditeľ Milan Galaba a dodal: "Prácu trénera Mráza poznáme, osobne to považujem za dobrý krok."

 

Staronový lodivod FC ViOn viedol mužstvo v sobotňajšej domácej generálke na jarnú časť sezóny proti českej Karvinej, v ktorej Zlaté Moravce podľahli 1:2. Gól fortunaligistu strelila nová akvizícia Kamil Karaš, naopak z príchodu hráča druholigovej Šale Róberta Gešnábela zišlo. "Je to pre nás určite škoda. Gešnábel má dobrú útočnú fázu. Pre nás bol známy už z predchádzajúceho obdobia a v zápasoch na sústredení v Turecku ukázal, že by nám do ofenzívy priniesol kvalitu a konkurenciu. Je to takisto škoda pre neho, pretože by už mal urobiť krok z druhej ligy. Celé to však padlo na nedohode klubov, a tým sa to aj skončilo," citoval portál nitra.sme.sk slová trénera B. Mráza, ktorý menoslov hráčov nepovažuje za kompletný: "Káder ešte nie je úplne uzavretý. Aj duel s Karvinou nám potvrdil, že keď nám vyskočia zdravotné problémy v defenzíve, nemáme adekvátnu náhradu. Pred zápasom nám ochorel Michal Pintér a objavili sa zdravotné problémy u Martina Chrena. Najväčšie starosti máme v obrane, budeme ich musieť riešiť doplnením. Čaká na nás 14 ligových zápasov, ktoré v defenzíve neutiahne iba štvorica hráčov. V ofenzíve sa kvalita a konkurencia o niečo zvýšila, konkurenciu tiež máme na brankárskom poste. Mám predstavu, aby k nám prišiel ešte typologicky iný útočník od Karola Pavelku a Armanda Manceho, čiže skôr rýchlostný typ. Hlavný problém však je vzadu, potrebujeme futbalistu na post stopéra a na kraj obrany."

 

Počas prípravy sa v Zlatých Moravciach objavilo veľa hráčov, niektorí z nich zostali, mnohí nepresvedčili. "Tréner má vždy predstavu, aby prišli kvalitnejší hráči. Niektorí futbalisti, ktorí sa u nás objavili na skúške, boli naozaj kvalitatívne na slabšej úrovni. Myslím si, že oproti jesennej časti je konkurencia najmä na krajoch ihriska vyššia, prišiel k nám šikovný Karaš. Vždy chcete mať ešte vyššiu kvalitu, musíme však pracovať s tým, aké máme možnosti. Verím, že keď to ešte doplníme, káder bude dostatočne kvalitný, aby sa nám podarilo naplniť hlavný cieľ, ktorým je záchrana," dodal pre nitra.sme.sk Branislav Mráz.


ru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies