V zime môžeme na našom území pozorovať aj cudzokrajné vtáčie druhy, napríklad sovu snežnú

NETKY.SK • 26 December 2018, 12:14 • 2 min
V zime môžeme na našom území pozorovať aj cudzokrajné vtáčie druhy, napríklad sovu snežnú

BRATISLAVA - Cez zimu sa slovenská príroda stáva domovom vtáčích druhov zo severnejších častí Európy.

slovakia

left justify in out

Podľa odborníkov z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS) môžu ľudia na zimnej prechádzke pozorovať napríklad myšiaky severské. Šťastlivcom sa možno podarí zazrieť aj sovu snežnú. "Overených údajov o nej je od roku 1980 iba 11, najmä na východnom Slovensku," konštatuje Lucia Deutschová z RPS.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Zaujímavým druhom je podľa nej aj dravec s neobvyklým vzhľadom - krišiar rybár. "Čo sa týka vodného vtáctva, zaujímavosťou tejto sezóny je pomerne mohutný prílet severských potáplic. Tento rok je v znamení vyššieho počtu jedincov aj na menej typických lokalitách, ako sú menšie vodné nádrže či toky, najmä na juhozápadnom Slovensku," dodáva jej kolega Roman Slobodník.

 

Zo spevavcov odborníci upozorňujú na prílet piniek severských a stehlíkov čečetavých. "U druhého menovaného sme boli vlani svedkami doslova invázie, no ani tohtoročné počty nie sú najnižšie. Niektoré kŕdliky dosahovali veľkosť takmer 100 jedincov," hovorí Slobodník. Početný je podľa neho aj tohtoročný výskyt orešníc, podľa zobáku sa zdá, že ide najmä o jej sibírsky poddruh.

 

V minulom roku slovenských ornitológov prekvapil aj výskyt sovy dlhochvostej v nížinných oblastiach juhozápadnej časti krajiny vo väčších počtoch, než boli odborníci zvyknutí - až 18 jedincov. Dôvodom podľa Slobodníka môže byť vypúšťanie druhu z umelého odchovu v susednom Rakúsku.

 

Ďalšie druhy je zaujímavé pozorovať v noci. "Orliaky morské sa zhromažďujú (u nás niekedy aj viac ako 10 jedincov) k veľkým tokom. Nocujú na spoločnej lokalite, podobne ako haje červené (najviac v oblasti Záhoria). V prípade myšiaka ich na porastoch lucerny môže byť spolu aj viac ako 100," hovorí odborník.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Cudzokrajné druhy môžu ľudia v prírode hľadať až do jari. "Odlet zimných hostí prebieha pozvoľne od februára, poslední opúšťajú naše územie v apríli," informuje Slobodník.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies