V Zimbabwe kŕmia krokodíly namiesto mäsom vegetariánskou stravou, aby mali kvalitnejšiu kožu

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 11:22 • 2 min
V Zimbabwe kŕmia krokodíly namiesto mäsom vegetariánskou stravou, aby mali kvalitnejšiu kožu

LONDÝN/HARARE - Krododíly na jazere Kariba v Zimbabwe dostávajú namiesto mäsa čisto rastlinnú stravu. Chovatelia sú presvedčení, že to zvyšuje kvalitu krokodílej kože, z ktorej sa vyrábajú kabelky a topánky, uviedli noviny Daily Telegraph.

slovakia

left justify in out

Obávaní predátori sa v prírodných podmienkach živia lovom iných živočíchov. Na farme Nyanyana na brehoch jazera Kariba im však namiesto mäsa začali dávať koncentrát vyrobený z rastlinných bielkovín, minerálov, vitamínov, kukurice a vody. 
      

Vegetariánske krmivo má podľa chovateľov viacero výhod. Okrem nízkej ceny údajne zlepšuje kvalitu krokodílej kože, ktorá sa vyváža do celého sveta. Krokodíly živené rastlinnými granulami sú vraj tiež krotkejšie, než keď ich kŕmili mäsom. 
      

Bezmäsité krmivo začali krokodílom na farme Nyanyana, asi 400 km severozápadne od Harare, dávať v roku 2006 v období, keď Zimbabwe prechádzalo najťažším obdobím ekonomickej krízy. Mäso bolo vtedy drahým a nedostatkovým tovarom. 
      

Najskôr granule obsahovali polovičný podiel mäsa, ktoré však neskôr úplne nahradili rastlinnými zložkami. 
      

"Zlepšuje to kvalitu (kože), pretože teraz meriame všetky živiny, ktoré by krokodíly len z mäsa nedostal," vysvetlil jeden z manažérov spoločnosti Padenga Holdings, ktorá je vlastníkom farmy Nyanyana. 
      

Firma vlani predala do Európy okolo 42.000 krokodílích koží v priemernej cene 400 eur za kus. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona