V žilinskej nemocnici dalo výpoveď ďalších 39 sestier

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 11:32 • 2 min
V žilinskej nemocnici dalo výpoveď ďalších 39 sestier

ŽILINA - V žilinskej fakultnej nemocnici dalo v pondelok výpoveď ďalších 39 zdravotných sestier z oddelenia ARO, traumatologickej a internej Jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS). Spolu s 24 sestrami z centrálnej JIS, ktoré podali hromadnú výpoveď v piatok, žiadajú po odstúpení riaditeľa Štefana Voláka aj odvolanie jeho námestníčky pre ošetrovateľskú činnosť Margity Porubčanskej.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedla predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Monika Kavecká, dôvodom ďalších výpovedí je neistý vývoj situácie v žilinskej nemocnici a tiež vyhlásenie dvadsiatich vedúcich sestier, ktoré v piatok plne podporili námestníčku Porubčanskú.

 

"Vo svojom vyhlásení zavádzali slovenskú verejnosť o situácii v zdravotníckom zariadení a nemajú ďalej morálne právo vykonávať zodpovednú funkciu vedúcich sestier,“ uviedla Kavecká, podľa ktorej je námestníčka Porubčanská priamo zodpovedná za manažment práce sestier a teda aj za ich vyčerpanosť spôsobenú nezvládnuteľným počtom nadčasových hodín.

 

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek vyzýva ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby urýchlene začal riešiť problémy, ktoré v žilinskej nemocnici zostali po odstúpení riaditeľa Štefana Voláka. "Situácia na jednotlivých oddeleniach žilinskej nemocnice je dnes rovnako zložitá ako pred jeho odstúpením. Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina v súčasnosti potrebuje nové vedenie, ktoré upokojí situáciu na pracoviskách, zabezpečí zvýšenie počtu sestier na personálne poddimenzovanom pracovisku centrálnej JIS a začne riešiť kritickú situáciu na internom oddelení,“ dodala Kavecká.

 

V žilinskej fakultnej nemocnici sú ohrozené plánované operácie. Tvrdí to Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA). Komora preto žiada ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby bezodkladne vymenoval nového riaditeľa, ktorý vyrieši stupňujúcu sa situáciu. Komora privítala odstúpenie bývalého riaditeľa Voláka. "Problém v nemocnici sa však nekončí demisiou bývalého riaditeľa, nakoľko situácia v nemocnici je problémom dlhodobého neriešenia zlých pracovných podmienok a nekvalitnej poskytovanej zdravotnej starostlivosti pacientom. Dlhodobo sme upozorňovali na vysokú pracovnú záťaž v podobe veľkého počtu nadčasových hodín či vysokého počtu pacientov na jednu sestru,“ konštatovala prezidentka komory Iveta Lazorová. 

 

Podľa nej je komora pripravená pomôcť pri vypracovaní takých pravidiel v žilinskej nemocnici, ktoré by prispeli k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti o pacientov a pracovných podmienok sestier. Komora opätovne upozornila ministra zdravotníctva, že problémy v žilinskej nemocnici sa týkajú väčšiny zdravotníckych zariadení a nedá sa vylúčiť, že v blízkej budúcnosti podajú sestry výpovede aj v iných zdravotníckych zariadeniach. 

 

Po napätej situácii vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline, ktorá v piatok vyvrcholila výpoveďami sestier z centrálnej JIS, minister zdravotníctva Viliam Čislák vyzval riaditeľa Štefana Voláka, aby prijal osobnú zodpovednosť za vzniknutú situáciu. Riaditeľ Volák túto výzvu prijal a odstúpil.

 

Dvadsaťštyri z 25 zdravotných sestier centrálnej JIS žilinskej fakultnej nemocnice podalo v piatok 20. marca hromadnú výpoveď pre nezvládnuteľný počet nadčasových hodín. Riaditeľ nemocnice Štefan Volák v reakcii na to pohrozil, že ak nebude mať dosť sestier, centrálnu JIS zatvorí a intenzívnu starostlivosť o pacientov vráti na jednotlivé oddelenia.

 

Podľa predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej sú sestry enormne preťažované nadčasovou prácou. "V takej miere, že je to nezvládnuteľné pre bežného človeka. Zaťaženosť sestier spôsobuje ich totálnu vyčerpanosť a syndróm vyhorenia. Nechceme, aby tieto riziká znášal pacient, preto žiadame, aby sestry neboli preťažené nadčasovou prácou viac ako desať hodín mesačne," uviedla na piatkovom brífingu Kavecká. Sestry vo výzve adresovanej vedeniu nemocnice tiež žiadajú možnosť čerpať za nadčasy náhradné voľno. Podľa Kaveckej problém s neúnosným počtom nadčasov, keď niektoré z 25 sestier centrálnej JIS musia ťahať aj 22 dvanásťhodinových služieb mesačne, by vyriešilo prijatie ďalších sedem sestier.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona