V žilinskej FNsP by sa mal vykonať poslanecký prieskumV žilinskej FNsP by sa mal vykonať poslanecký prieskum

NETKY.SK • 17 Január 2013, 07:47 • 2 min
V žilinskej FNsP by sa mal vykonať poslanecký prieskumV žilinskej FNsP by sa mal vykonať poslanecký prieskum

V žilinskej FNsP by sa mal vykonať poslanecký prieskumV žilinskej FNsP by sa mal vykonať poslanecký prieskum - Politika Daniel Lipšic zdôraznil, že prihrávanie zákazky kamarátom, známym a rodinným priateľom sa nazýva klientelizmus. Ministerka zdravotníctv

slovakia

left justify in out

img

Daniel Lipšic zdôraznil, že prihrávanie zákazky kamarátom, známym a rodinným priateľom sa nazýva klientelizmus.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská by mala v súvislosti s kauzou ozdravného plánu vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline odvolať riaditeľa nemocnice Štefana Voláka ešte vo výpovednej lehote bez odstupného. Na brífingu pred žilinskou nemocnicou to dnes povedal odborník hnutia Nová väčšina pre zdravotníctvo Tibor Hlavatý.

Zdravotnícky výbor NR SR by mal podľa predsedu hnutia Daniela Lipšica vykonať v žilinskej nemocnici poslanecký prieskum a porovnať ozdravný plán, s ktorým Volák vyhral konkurz na riaditeľa nemocnice, a ozdravný plán, za ktorý nemocnica zaplatila 10.000 eur spoločnosti PP Partnership. „Spoločnosť PP Partnership je podľa našich informácií od roku 2008 v zápornom imaní. To znamená, že je takmer pred konkurzom viac ako štyri roky. Ako reálne môže spoločnosť, ktorá nevie ozdraviť samu seba, ozdraviť tak významnú nemocnicu, ako je žilinská nemocnica? Ako môže vypracovať reálny ozdravný plán spoločnosť, ktorá za konateľa ustanoví nič netušiaceho kotolníka?“ povedal Lipšic.

Zdôraznil, že prihrávanie zákazky kamarátom, známym a rodinným priateľom sa nazýva klientelizmus. „Takúto zákazku prihral riaditeľ nemocnice Volák jednak známemu – spoločnosti PP Partnership a potom konateľovi spoločnosti, ktorým je celkom náhodou jeho sused. Myslíme si, že riaditeľ, ktorý s takouto spoločnosťou spolupracuje, nemôže byť ďalej vo funkcii riaditeľa žilinskej nemocnice. Riaditeľ, ktorý odmieta svoje konanie vysvetliť, ktorý zatajuje rôzne ozdravné plány, či svoj alebo potenciálne ten, ktorý vytvorila spoločnosť PP Partnership, by nemal ďalej vo funkcii pôsobiť,“ uviedol predseda hnutia Nová väčšina.

V dôsledku nesprávnych rozhodnutí riaditeľa žilinskej nemocnice podľa Hlavatého pred pár týždňami takmer skolabovala žilinská nemocnica. „Situáciu museli riešiť dvaja ministri vlády SR a s veľkou hanbou rušiť jeho opatrenia o rušení oddelení a výpovediach lekárov pre údajnú nadbytočnosť. Dourážal, znechutil a zdemotivoval zdravotníkov v tejto nemocnici. Čerešničkou na torte je nákup ozdravného plánu pre žilinskú nemocnicu, ktorý kúpil od suseda z tej istej obce,“ dodal Hlavatý.

Predseda hnutia Nová väčšina zároveň informoval, že v dozornej rade už neexistujúcej popradskej akciovej spoločnosti figuruje s ľuďmi, ktorí sú spájaní s organizovaným zločinom, aj meno Štefan Volák. „Otázka znie, či riaditeľom tejto nemocnice je ten doktor Štefan Volák, ktorý pôsobil ako člen dozornej rady,“ uzatvoril Lipšic.

Riaditeľ FNsP v Žiline Štefan Volák pre TASR uviedol, že sa nebude zapájať do politickej agendy strany Nová väčšina.

„Na prihrievaní si politickej polievočky na základe klamlivej a účelovej kampane sa ministerstvo zdravotníctva podieľať nebude,“ reagovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Čižmáriková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona