VIDEO V Žiline tesné víťazstvo Slovenska nad Fínskom, Hološkov gól v úvodných sekundách!

NETKY.SK • 18 November 2014, 19:38 • 2 min
VIDEO V Žiline tesné víťazstvo Slovenska nad Fínskom, Hološkov gól v úvodných sekundách!

ŽILINA - Slovenskí futbaloví reprezentanti zakončili úspešne kalendárny rok 2014. Zverenci trénera Jána Kozáka zvíťazili v utorkovom medzištátnom prípravnom stretnutí na trávniku v Žiline nad výberom Fínska 2:1.

slovakia

left justify in out

Všetky góly padli v prvom polčase. Už v 40. sekunde skóroval Filip Hološko, ktorého strelu tečoval kapitán hostí Niklas Moisander za chrbát bratislavského rodáka Lukáša Hradeckého. Raketový nástup Slovákov podčiarkol v 7. min Marek Hamšík, ktorý hlavou zužitkoval presný center od Stanislava Šestáka. Severania skorigovali nepriaznivý stav tesne pred odchodom do kabín na polčasovú prestávku, keď im pomohol "vlastenec" Tomáša Hubočana po tom, čo predtým trafil pravú žrď Muchovej bránky Arkivuo.

 

Slovenskí futbalisti si v deviatich tohtoročných dueloch pripísali až osem víťazstiev, jedinú prehru zaznamenali v máji v Petrohrade proti Rusku (0:1), skóre je tiež mimoriadne priaznivé 16:5. 


Výsledok - utorok: 
Slovensko - Fínsko 2:1 (2:1) 
Góly: 1. Hološko, 7. Hamšík - 45.+ Hubočan (vlastný), ŽK: 71. F. Kiss (SR), rozhodovali: Hameter - Braunschmidt, Riedel (všetci Rak.), 3998 divákov 
Zostavy: 
Slovensko: J. Mucha - Hubočan, Škrtel, J. Ďurica, Švento - Pečovský, Hrošovský (59. F. Kiss) - Šesták (80. Stoch), Hamšík (59. Duda), Mak (26. Weiss) - Hološko (59. M. Ďuriš) 
Fínsko: Hradecký - Arkivuo (86. Lampi), Halsti, N. Moisander, Uronen - Sparv, Jeremenko, Kauko (73. Mattila), Hetemaj (73. Hämäläinen) - Riski, Pohjanpalo (46. Pukki) 

 


V porovnaní so sobotňajším víťazným kvalifikačným vystúpením v Skopje proti Macedónsku (2:0) dal tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák v základnej zostave príležitosť až šiestim novým hráčom na čele s debutantom v najcennejšom drese Patrikom Hrošovským. Napriek tejto skutočnosti skórovali Slováci pod Dubňom za sedem minút hneď dva razy. Už v 40. sekunde sa dostal k lopte Hološko a s prispením stopéra N. Moisandera poslal domácich do vedenia. V 7. min Hrošovský začal akciu, skúsený Šesták ideálne odcentroval a Hamšík už nemal s hlavičkovým zakončením problémy - 2:0. Severania sa nechceli uspokojiť s nepriaznivým stavom, nebezpečnými pokusmi hrozil najmä Jeremenko. V 22. min to skúšal aj Riski, brankár Mucha vyrazil na roh. Na druhej strane postupoval Mak sám na Hradeckého, ale bratislavský rodák vo fínskej bránke zlikvidoval veľkú príležitosť slovenského krídelníka. V 40. min Weiss nádherne prestrčil loptu na Hamšíka, ale špílmacher talianskeho Neapola nestrelil svoj druhý gól v zápase. Naopak, v nadstavenom čase I. polčasu trafil do pravej žrde Muchovej svätyne Arkivuo a odrazenú loptu si nešťastne zrazil do bránky Hubočan - 2:1. 

 

Na začiatku druhého polčasu nemieril presne hosťujúci Hetemaj, gól striedajúceho Pukkiho v 57. min neplatil pre už skôr odpískaný ofsajd. Futbalisti SR sa snažili o pokusy z väčšej vzdialenosti, Hubočan však dva razy strieľal tesne vedľa. Severania boli aktívnejší, starosti domácej defenzíve robil najmä Pukki, no Mucha bol pozorný. Kouč Kozák po hodine hry vystriedal troch hráčov, medzi nimi sa na žilinský trávnik dostal premiérovo aj 19-ročný Ondrej Duda. Viac z hry však mali hostia, ale Jeremenko či striedajúci Hämäläinen už nevyrovnali. 

 

Hlasy a reakcie aktérov utorkového medzištátneho prípravného futbalového stretnutia Slovensko - Fínsko (2:1), ktoré sa hralo v Žiline (zdroj TV Dajto):

Ján Kozák (tréner SR): "Zostavu na tento zápas som robil tak, aby ľudia videli na vlastné oči Škrtela, Ďuricu, Hamšíka, ale tiež tak, aby sme zvíťazili. Hráči boli po Macedónsku unavení, ale začiatok nám vyšiel fantasticky. Najmä gól Mareka Hamšíka padol po krásnej akcii. Škoda, že sme nedali aj tretí gól, lebo šance sme mali - Robo Mak či Marek Hamšík. Za stavu 2:0 treba dať tretí gól, aby sa zlomil súper, ale to sa nestalo. Dostali sme gól do šatne a Fíni potom ukázali svoju kvalitu. V druhom polčase sme sa menej pohybovali a od toho sa všetko odvíjalo. Mali sme aj šťastie, ale zápas ako celok mal charakter prípravného, a dosť mi ukázal. Každé víťazstvo teší. Na tejto úrovni vyhrať nie je nikdy jednoduché, preto som spokojný." 

Viktor Pečovský (stredopoliar SR): "Víťazstvo na konci úspešného roka je vždy príjemné. Jeseň nám vyšla perfektne, ale uvedomujeme si, že nás čaká ešte tvrdšia robota na jar. Prvý polčas bol z našej strany ukážkový, najmä jeho úvod. Mali sme ešte dosť šancí na zvýšenie náskoku, ale dostali sme gól do šatne, čo nás trochu pribrzdilo. Aj druhý polčas sme mali celkom pod kontrolou, aj keď Fíni mali šance. Je to kvalitné mužstvo. V konečnom dôsledku dôležité je vždy víťazstvo." 

 

Patrik Hrošovský (stredopoliar SR, debut v seniorskej reprezentácii): "Dnešný duel proti Fínsku sme vyhrali, takže s celým rokom vládne spokojnosť. Verím tomu, že ešte dostanem v ´áčku´ šancu, určite sa sem chcem vrátiť. V zápase boli aj pasáže, keď sme sa nechali zatlačiť. Dostali sme aj smoliarsky gól do šatne, ale vyhrali sme - a to je dôležité." 

Filip Kiss (stredopoliar SR): "Aj diváci mohli vidieť, že Fíni vedia hrať futbal, vedia si prihrať. V druhom polčase dosť "hrýzli", my sme sa trochu stiahli a hrali na protiútoky. Našťastie sme vyhrali a na budúci rok v tom budeme, dúfam, pokračovať. Prvé dva góly nám dnes pomohli, škoda toho vlastného gólu, keď súper nemal veľa z hry. Podržal nás brankár Mucha a obrana. Tréner Kozák chcel vyhrať, snažil sa postaviť čo najlepšiu jedenástku, všetci sme to brali vážne. Sme radi, že to vyšlo." 

 

Ján Ďurica (obranca SR): "Výsledky v kvalifikácii hovoria za všetko. Máme krásnych dvanásť bodov a zvládli sme aj priateľský zápas s Fínskom. Toto všetko je pekné, ale krajšie to bude, až keď postúpime na majstrovstvá Európy. Dnes to bolo ťažké, lebo Fíni sa snažili dať vyrovnávajúci gól. Som rád, že sme to ustáli." 

Lukáš Hradecký (brankár Fínska, rodák z Bratislavy): "Prehrali sme, ale hrali sme proti kvalitnému tímu. Utvorili sme si šance, ale máme problém dávať góly, teraz nám k nemu pomohli aj Slováci. Počas prvých minút som sa veľmi bál, že dnes to bude hanba. Našťastie som niečo aj pochytal. Na Slovensko chodím každý rok, aj toto leto som bol pozrieť babku. Vôbec som nečakal, že diváci na tribúne v Žiline skandovali moje meno, je to pekná skúsenosť." 

 

Mika-Matti Petteri "Mixu" Paatelainen (tréner Fínska): "Hráčom som pred stretnutím prízvukoval. že si nesmieme dovoliť prehrať ďalší zápas a stalo sa. Tri prehry po sebe je už trochu priveľa. V marci budúceho roka musíme zahrať oveľa lepšie, ak chceme uspieť v kvalifikačnom zápase v Severnom Írsku." 

 

Prehľad vystúpení slovenskej futbalovej reprezentácie v kalendárnom roku 2014 po utorkovom medzištátnom prípravnom stretnutí v Žiline proti Fínsku (bilancia z pohľadu SR: 9 zápasov - 8 víťazstiev, 0 remíz, 1 prehra, skóre 16:5):

 

Medzištátny prípravný zápas: 
5. marca 2014 - Netanya: 
Izrael - Slovensko 1:3 (0:1) 
Góly: 80. Buzaglo - 37. Jakubko, 69. J. Ďurica, 83. Mak, ŽK: 32. Ben Basat, 74. Melikson - 73. Gyömbér, rozhodovali: Dingert - Henschel, Achmüller (všetci Nem.), 4000 divákov 
Zostavy: 
Izrael: A. Harush - O. B. Harush (46. Dgani), Gershon, Ben Haim, Meshumar - Bitton (72. Ben Haim II), Natcho, Refaelov (58. Buzaglo), Zahavi (58. Melikson) - Ben Basat (82. Ben Sahar), Damari (69. Barda). Tréner: Eli Guttman. 
Slovensko: J. Mucha - Pekarík, Škrtel (66. Švento), J. Ďurica, Hubočan - Gyömbér (86. F. Kiss), Štefánik (46. Hološko) - Šesták (46. Mak), Hamšík, Weiss (46. Stoch) - Jakubko (46. A. Nemec). Tréner: Ján Kozák. 

Medzištátny prípravný zápas: 
23. mája 2014 - Senec: 
Slovensko - Čierna Hora 2:0 (1:0) 
Góly: 45.+ Weiss, 86. Jendrišek, ŽK: 45.+ Vukčevič, 52. B. Jankovič, 68. Božovič (všetci Č. Hora), rozhodovali: Frankowski - Rostowski, Listkiewicz (všetci Poľ.), 2587 divákov 
Zostavy: 
Slovensko: Dúbravka (46. Ján Novota) - Pekarík, Gyömbér, J. Ďurica, Čikoš - Pečovský (90.+ Pavol Farkaš), Guédé - Šesták (46. Mak), Weiss (70. E. Sabo), Stoch (70. Jendrišek) - A. Nemec (46. Sylvestr). Tréner: Ján Kozák. 
Čierna Hora: Polekšič - Zverotič, Baša (46. Tomaševič), Simič, Balič (67. L. Djordjevič) - B. Jankovič (61. Nikač), Vukčevič - Vešovič (85. M. Jovanovič), Bakič (51. Boškovič), Božovič - Jovetič (88. Zorič). Tréner: Branko Brnovič. 

Medzištátny prípravný zápas: 
26. mája 2014 - Petrohrad: 
Rusko - Slovensko 1:0 (0:0) 
Gól: 82. Keržakov, bez kariet, rozhodovali: Clattenburg - Burt, Collin (všetci Angl.), 12 000 divákov 
Zostavy: 
Rusko: Akinfejev (74. Lodygin) - Ješčenko (46. A. Kozlov), V. Berezuckij, Ignaševič, D. Kombarov - Denisov - Samedov (75. Jonov), Fajzulin (86. Mogilevec), Dzagojev (46. Kanunnikov), Šatov - Kokorin (75. Keržakov). Tréner: Fabio Capello. 
Slovensko: J. Mucha - Pekarík, Gyömbér, J. Ďurica, Hubočan (76. Čikoš) - Pečovský (68. Saláta), F. Kiss - Mak, Weiss (72. E. Sabo), Stoch (89. Šesták) - A. Nemec (62. Sylvestr). Tréner: Ján Kozák. 

Medzištátny prípravný zápas: 
4. septembra 2014 - Žilina: 
Slovensko - Malta 1:0 (1:0) 
Gól: 43. A. Nemec, ŽK: 16. R. Fenech (Malta), rozhodovali: Zelinka - Pelikán, Kordula (všetci ČR), 3509 divákov 
Zostavy: 
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Gyömbér, Ján Ďurica, Hubočan (73. Breznaník) - Pečovský, F. Kiss (85. Guédé) - Weiss (62. Šesták), Hamšík (73. M. Ďuriš), Stoch (62. Mak) - A. Nemec (62. Sylvestr). Tréner: Ján Kozák. 
Malta: Hogg - Borg (66. Bezzina), Camilleri, Agius (46. Z. Muscat), Caruana, Failla (82. Herrera) - R. Muscat, R. Fenech (63. Kristensen), P. Fenech (87. Scicluna) - Schembri (78. Cohen) - Mifsud. Tréner: Pietro Ghedin. 

Kvalifikácia ME 2016: 
8. septembra 2014 - Kyjev (Olympijský štadión): 
Ukrajina - Slovensko 0:1 (0:1) 
Gól: 17. Mak, ŽK: 27. Stepanenko, 37. Rakickij, 72. Bezus, 77. Fedeckij, 82. Galovskij - 35. Kucka, 37. J. Ďurica, 63. A. Nemec, 86. F. Kiss, rozhodovali: Thomson - Chambers, Mulvanny (všetci Škót.), 55 000 divákov 
Zostavy: 
Ukrajina: Piatov - Fedeckij, Kučer, Rakickij, Ševčuk - Stepanenko, Kovaľčuk (66. Bezus) - Jarmolenko, Edmar Galovskij, Gusev (81. Gromov) - Zozuľa. Tréner: Michail Fomenko. 
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Gyömbér, J. Ďurica, Hubočan – Pečovský, Kucka - Weiss (67. Stoch), Hamšík, Mak (90.+ M. Ďuriš) - A. Nemec (63. F. Kiss). Tréner: Ján Kozák. 

Kvalifikácia ME 2016: 
9. októbra 2014 - Žilina: 
Slovensko - Španielsko 2:1 (1:0) 
Góly: 18. Kucka, 87. Stoch - 83. Alcácer, ŽK: 4. Kucka, 37. Hubočan, 87. Stoch, 90.+ Gyömbér - 44. David Silva, 90.+ Diego Costa, 90.+ Santi Cazorla, rozhodovali: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), 9478 divákov 
Zostavy: 
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ján Ďurica, Hubočan - Pečovský, Gyömbér, Kucka (83. F. Kiss) - Mak (61. Stoch), Weiss (54. M. Ďuriš) - Hamšík. Tréner: Ján Kozák. 
Španielsko: Casillas - Juanfran (81. Santi Cazorla), Piqué, Raúl Albiol (58. Pedro Rodríguez), Jordi Alba - Busquets, Koke - David Silva (71. Alcácer), Fábregas, Iniesta - Diego Costa. Tréner: Vicente del Bosque. 

Kvalifikácia ME 2016: 
12. októbra 2014 - Borisov: 
Bielorusko - Slovensko 1:3 (0:0) 
Góly: 79. Kalačov - 65. a 84. Hamšík, 90.+ Šesták, ŽK: 49. Verchovcov, 58. Šitov - 87. Gyömbér, rozhodovali: Gumienny - Bleyen, Cremers (všetci Belg.), 3200 divákov 
Zostavy: 
Bielorusko: Ževnov - Šitov (76. Stasevič), Martynovič, Verchovcov, Filipenko (55. Poľakov), Bordačov - Dragun - Kalačov, Krivec, Balanovič - Renan Bressan (46. Gordejčuk). Tréner: Georgij Kondratiev. 
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Gyömbér - Pečovský, Kucka (86. F. Kiss) - Mak (62. Šesták), Hamšík, Weiss (80. Stoch) - A. Nemec. Tréner: Ján Kozák. 

Kvalifikácia ME 2016: 
15. novembra 2014 - Skopje: 
Macedónsko - Slovensko 0:2 (0:2) 
Góly: 25. Kucka, 38. A. Nemec, ŽK: 90.+ Kostovski - 73. Škrtel, rozhodovali: Proenca - Miranda, Trigo (všetci Portug.), 11 322 divákov 
Zostavy: 
Macedónsko: Pačovski - Ristovski, Šikov, Mojsov, Alioski - Abdurahimi, Ademi, Demiri (74. David Babunski), Trajkovski - K. Velkoski (70. Ivanovski), Stojkov (46. Kostovski). Tréner: Boško Gjurovski. 
Slovensko: Kozáčik - Pekarík (46. Švento), Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Kucka (55. F. Kiss), Pečovský - Weiss (78. M. Ďuriš), Hamšík, Stoch - A. Nemec. Tréner: Ján Kozák. 

Medzištátny prípravný zápas: 
18. novembra 2014 - Žilina: 
Slovensko - Fínsko 2:1 (2:1) 
Góly: 1. Hološko, 7. Hamšík - 45.+ Hubočan (vlastný), ŽK: 71. F. Kiss (SR), rozhodovali: Hameter - Braunschmidt, Riedel (všetci Rak.), 3998 divákov 
Zostavy: 
Slovensko: J. Mucha - Hubočan, Škrtel, J. Ďurica, Švento - Pečovský, Hrošovský (59. F. Kiss) - Šesták (80. Stoch), Hamšík (59. Duda), Mak (26. Weiss) - Hološko (59. M. Ďuriš). Tréner: Ján Kozák. 
Fínsko: Hradecký - Arkivuo (86. Lampi), Halsti, N. Moisander, Uronen - Sparv, Jeremenko, Kauko (73. Mattila), Hetemaj (73. Hämäläinen) - Riski, Pohjanpalo (46. Pukki). Tréner: Mika-Matti Petteri "Mixu" Paatelainen. 


Prehľad futbalistov, ktorí dostali v oficiálnych dueloch registrovaných FIFA príležitosť v roku 2014 nastúpiť v reprezentačnom drese Slovenska (v deviatich zápasoch dal tréner Ján Kozák dôveru spolu 33 hráčom): 
9 - Ján Ďurica, Vladimír Weiss, Miroslav Stoch 
8 - Peter Pekarík, Viktor Pečovský, Róbert Mak, Filip Kiss 
7 - Adam Nemec, Norbert Gyömbér, Tomáš Hubočan, Marek Hamšík 
6 - Stanislav Šesták 
5 - Matúš Kozáčik, Martin Škrtel, Michal Ďuriš 
4 - Juraj Kucka 
3 - Jakub Sylvestr, Dušan Švento, Ján Mucha 
2 - Erik Čikoš, Erik Sabo, Karim Guédé, Filip Hološko 
1 - Samuel Štefánik, Martin Jakubko, Martin Dúbravka, Ján Novota, Pavol Farkaš, Erik Jendrišek, Kornel Saláta, Michal Breznaník, Patrik Hrošovský, Ondrej Duda 

Prehľad strelcov gólov Slovenska v roku 2014 (v deviatich dueloch spolu 16 presných zásahov): 
3 - Marek Hamšík 
2 - Róbert Mak, Juraj Kucka, Adam Nemec 
1 - Martin Jakubko, Ján Ďurica, Vladimír Weiss, Erik Jendrišek, Miroslav Stoch, Stanislav Šesták, Filip Hološko 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies