V Žiline Smer prišiel o 8 poslaneckých kresiel, primátorovi to nevadí

NETKY.SK • 17 November 2014, 17:43 • 2 min
V Žiline Smer prišiel o 8 poslaneckých kresiel, primátorovi to nevadí

ŽILINA - Napriek jasnému víťazstvu nominanta Smeru-SD Igora Chomu v primátorských voľbách, v žilinskom mestskom zastupiteľstve vládna strana výrazne oslabila.

slovakia

left justify in out

Z doterajších 14 poslaneckých kresiel, ktoré pred štyrmi rokmi vyťažila zo štvorkoalície Smer-SD - SZ - ĽS-HZDS - HZD, jej v koalícii so Stranou zelených po sobotňajších voľbách zostalo len šesť mandátov. V 31-člennom mestskom zastupiteľstve budú mať prevahu sedemnásti nezávislí poslanci, koalíciu Smer-SD - Strana zelených bude reprezentovať šesť poslancov, rovnako šesť mandátov získala aj pravicová šesťkoalícia SIEŤ - SDKÚ-DS - NOVA - Sloboda a Solidarita - MOST-HÍD - Občianska konzervatívna strana a po jednom poslancovi budú mať v mestskom parlamente KDH a SNS. „Zloženie mestského zastupiteľstva nie je pre mňa podstatné. Ak niekto sledoval moju prácu za štyri roky aj v mestskom zastupiteľstve, nikdy to nebolo o straníckom princípe. Bolo to o veciach, ktoré súvisia s tým, že či to je alebo nie je pre mesto dobré a či na to máme alebo nemáme peniaze. A v tejto filozofii budem isto pokračovať ďalej,“ povedal znovuzvolený primátor 84-tisícového krajského mesta Igor Choma.

 

Nominant Smeru Igor Choma vyhral o 3 340 hlasov pred pravicovým kandidátom Martinom Barčíkom. Igor Choma (Smer-SD) dostal 10 131 hlasov, bývalého hovorcu žilinskej radnice Martina Barčíka (Sieť - SDKÚ-DS - NOVA - SaS - Most-Híd - OKS) volilo 6 791 Žilinčanov a za niekdajšieho žilinského primátora Jána Slotu (nezávislý) hlasovalo 6 378 voličov. Štvrtý skončil Peter Belinský (KDH) s 2 792 hlasmi, piaty Igor Ryban (nezávislý) s 1 154, šiesty Štefan Comorek (nezávislý) s 509, siedma Zdenka Radolcová (nezávislá) s 379, ôsma Eva Lajčiaková (Priama demokracia) 297 a deviaty Peter Ondák (nezávislý) s 296 hlasmi. Volebná účasť v Žiline dosiahla 41,24 percent, k volebným urnám prišlo 29 395 zo 71 277 oprávnených voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies