V Žiline bude ustanovujúci snem strany Procházku

NETKY.SK • 1 September 2014, 09:09 • 2 min
V Žiline bude ustanovujúci snem strany Procházku

BRATISLAVA – Dnes sa bude v Žiline konať ustanovujúci snem strany Sieť, ktorú zakladá bývalý poslanec NR SR za KDH Radoslav Procházka.

slovakia

left justify in out

Ako povedal pre agentúru SITA vedúci odboru komunikácie strany Sieť Ján Orlovský, na snem príde približne 115 delegátov. Všetko sú to členovia novovznikajúcej strany. Predpoludním zaznejú prejavy členov prípravného výboru, popoludní už za zatvorenými dverami schvália delegáti stanovy strany a zvolia aj jej prvé vedenie. Zaznieť má podľa Orlovského aj správa prípravného výboru, ktorá sa dotkne financovania strany.

 

Jediným kandidátom na predsedu Siete na ustanovujúcom sneme by mal byť jej zakladateľ Radoslav Procházka, aj keď právo navrhnúť kandidáta má každý delegát. Jeden zo zakladateľov Miroslav Beblavý nevylučuje, že kandidátov na pozíciu predsedu by mohlo byť viac, predpokladá však, že Procházka sa predsedom Siete stane. „Vzhľadom na to, ako Sieť vznikla, si neviem predstaviť iného lídra,“ povedal pre agentúru SITA Beblavý. Predseda strany je volený snemom na dva roky. Hlasovať za neho musí trojpätinová väčšina delegátov. 


Do vedenia Siete by sa mali dostať aj ďalší štyria zakladajúci členovia strany. Okrem Procházku a Beblavého patria medzi nich aj primátor Martina Andrej Hrnčiar, primátorka Prievidze Katarína Macháčková a Katarína Cséfalvayová, ktorá pôsobí ako prodekanka Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity. Podľa stanov by Sieť mala mať maximálne štyroch podpredsedov. Podpredsedovia sú volení tiež na obdobie dvoch rokov. Na ich zvolenie stačí nadpolovičná väčšina hlasov delegátov. 


Na ustanovujúcom sneme budú delegáti voliť aj ďalších členov predsedníctva. To má byť hlavným výkonným orgánom strany. Členmi predsedníctva budú predseda, podpredsedovia a maximálne štyria ďalší členovia, ktorých zvolí snem. Založenie strany Sieť oznámil Procházka so skupinou prívržencov 26. apríla v Prešove. Členovia prípravného výboru požiadali na ministerstve vnútra o registráciu Siete 26. mája 2014. Ministerstvo ju zaregistrovalo 12. júna. Následne sa 20. júna Procházka a Hrnčiar vzdali poslaneckých mandátov. Procházka totiž kandidoval na post poslanca NR SR za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), to však vo februári 2013 opustil. Hrnčiar sa dostal do parlamentu na kandidátke Mostu-Híd. Beblavý, ktorý bol zvolený do NR SR za SDKÚ-DS, sa rozhodol, že v parlamente zostane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona