V Ženeve sa začínajú nové rokovania OSN o konflikte v Sýrii

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 07:41 • 2 min
V Ženeve sa začínajú nové rokovania OSN o konflikte v Sýrii

ŽENEVA - V Ženeve sa v utorok začínajú oddelené rokovania s predstaviteľmi znepriatelených strán sýrskej občianskej vojny. Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura sa stretne so zástupcami sýrskej vlády a niektorých povstaleckých skupín ako aj regionálnych mocností Turecka a Iránu.

slovakia

left justify in out

Militanti z Islamského štátu a Frontu an-Núsra medzi pozvanými nie sú. Vyjednávanie s hlavnými účastníkmi sýrskej krízy by malo trvať štyri až šesť týždňov. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch ženevských kôl by však malo ísť skôr o konzultácie ako o skutočné politické rokovania. Iniciatíva nasleduje po nedávnej výzve generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna na obnovenie dialógu. Posledné mierové rokovania vedené OSN zlyhali pred viac než rokom.


Či de Misturove snahy prinesú úspech, ostáva viac než otázne. Obaja jeho predchodcovia Kofi Annan a Lachdar Brahímí totiž odstúpili po tom, čo sa im nepodarilo ukončiť sýrsky konflikt. Ten už trvá piaty rok a vyžiadal si viac než 220 000 obetí na životoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies