V zatvorených nátierkach analýzy botulotoxín nenašli

NETKY.SK • 19 August 2015, 17:18 • 2 min
V zatvorených nátierkach analýzy botulotoxín nenašli

BRATISLAVA - Analýza Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) nepotvrdila prítomnosť baktérie Clostridium botulinum v neotvorených výrobkoch Alfa Bio.

slovakia

left justify in out

"Prítomnosť baktérie nebola potvrdená ako vo výrobkoch odobratých zo Slovenského misijného hnutia, odkiaľ sa údajne cícerová nátierka dostala k postihnutému pacientovi, tak ani z kontrolnej šarže vo výrobe Alfa Bio. Potvrdzujú to výsledky uskutočnené na podnet RVPS ako aj Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica. Podozrenie bolo detekované v použitých obaloch odobratých z odpadkového koša v rodine pacienta po viac ako 24 hodinách od konzumácie," uvádza sa to v stanovisku spoločnosti Alfa Bio k aktuálnym výsledkom analýz ich produktov, o ktorom v mene spoločnosti informovala agentúru SITA Zuzana Krištof Ozanová z agentúry Seesame. Alfa Bio spolupracuje so všetkými úradmi na vyšetrení príčin ochorenia pacienta. V záujme bezpečnosti a dôvery zákazníkov Spoločnosť Alfa Bio s.r.o. sťahuje šaržu s dátumom spotreby 21.08.2015 z trhu.

 

 

 

Posted by Alfa Bio on 19. august 2015


Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica nahlásil v utorok 18. augusta prípad podozrenia na botulizmus, ktorý sa vyskytol minulý u 43-ročného pacienta z okresu Banská Bystrica. Ako informovala vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica Mária Avdičová, pacient ochorel minulý týždeň, v noci z utorka 11. augusta na stredu 12. augusta, keď začal pociťovať prvé príznaky - ťažobu na žalúdku a nevoľnosť. Nadránom už mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty, cítil sa veľmi slabý, mal problémy s prehĺtaním. Išiel so sprievodom na lekársku službu prvej pomoci, odkiaľ ho poslali na urgentný príjem do Rooseveltovej nemocnice. Tam ho hospitalizovali na neurologickej klinike, kde vyslovili podozrenie na botulizmus na základe typických klinických príznakov.


Pacientov stav sa začal prudko zhoršovať, preto ho preložili na metabolickú jednotku intenzívnej starostlivosti internej kliniky a podali mu tri dávky antibotulinického séra. Pacient však upadol do kómy a preložili ho na oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny. "Ide teda o prípad ochorenia s typickým klinickým obrazom botulizmu a ako faktor prenosu bola pravdepodobne cícerová nátierka, v ktorej zvyškoch bolo detegované suspektné clostridium botulinum," informovala ďalej 18. augusta Avdičová s tým, že baktéria clostridium botulinum patrí medzi mikrobiálnych pôvodcov otravy z potravín. Laboratórne testy ho dokázali v obsahu obalov cícerovej nátierky od výrobcu Alfa bio, ktorú pacient konzumoval a ktorá mala dátum spotreby 21. augusta tohto roka. Zvyšky z obalov koložvárskej kapusty vegetariánskej, ktorú pacient tiež konzumoval, boli negatívne, rovnako ako vyšetrenie obsahu cícerových nátierok odobratých v originálnom balení tej istej šarže. "Keďže uvedená potravina je tesne pred dátumom spotreby a v predajniach sa už pravdepodobne nenachádza, môžu ju mať zakúpenú spotrebitelia. Aj touto cestou informujeme a vyzývame obyvateľstvo, aby túto nátierku už nekonzumovali," dodala vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica Mária Avdičová. O prípade RÚVZ Banská Bystrica informoval na svojej webstránke https://www.vzbb.sk, v časti tlačové správy.


tm;kh



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona