V zateplených bytoch môžu z detí vyrásť astmatici

NETKY.SK • 20 Október 2015, 17:12 • 2 min
V zateplených bytoch môžu z detí vyrásť astmatici

BRATISLAVA – Zateplené fasády bytov zhoršujú podľa hygienikov vnútorné ovzdušie, čo môže škodiť ľuďom. Bránia prirodzenej cirkulácii vzduchu, čím stúpa vlhkosť a tvoria sa plesne.

slovakia

left justify in out

Tie sa podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spolupodieľajú na tom, že desať až 30 percent detí má alergické ochorenia dýchacích ciest. Zodpovedajú tiež za veľkú časť prípadov astmy u detí. Vnútorné ovzdušie zhoršuje aj zle udržiavaná klimatizácia či vysoko tesné plastové okná a používanie parozábran.

 

"Približne 80 percent plesní obsahuje toxické látky," uvádzajú hygienici v správe. Vyvolávajú alergické reakcie nielen vo forme astmy, ale aj častých zápalov priedušiek, chronického kašľa, dráždenia slizníc či kožných alergií.

 

Tvorbe plesní sa dá podľa hygienikov vyhnúť efektívnym vetraním – to má byť krátke a intenzívne. Najúčinnejší je prievan. "Ak je človek celý deň doma, treba vetrať tri až štyri razy. V prípade, že nie je, stačí ráno a večer," povedala pre TASR hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. Zvlášť potrebné je podľa nej vetrať, ak sú v byte nepriedušné okná.

 

Vetrať treba aj po každom varení a sprchovaní. Vo vykurovacom období by rozdiel v byte medzi teplotou v noci a cez deň nemal presiahnuť viac ako päť stupňov Celzia. Tým sa zabráni kondenzácii pary na vychladených miestach a v nevyhriatych priestoroch.

Relatívna vlhkosť bytu by sa podľa hygienikov mala pohybovať pod 50 percentami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona