V zastavení šírenia infekčných chorôb pomáha rúško či respirátor

NETKY.SK • 9 Október 2022, 10:47 • 2 min
V zastavení šírenia infekčných chorôb pomáha rúško či respirátor

BRATISLAVA - Šírenie respiračných ochorení ako chrípka či COVID-19 možno obmedziť nosením respirátora či rúška. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Nosenie respirátora odporúčajú v preplnených priestoroch, v priestoroch so zvýšeným pohybom ľudí, v hromadnej doprave či na hromadných podujatiach. "Odporúčame si ho nasadiť aj v situácii, keď má osoba vo vašej blízkosti príznaky respiračného ochorenia, alebo ak neviete vyhodnotiť jej zdravotný stav," doplnili. Respirátor je podľa nich vhodný aj v prípade, ak sú ľudia obklopení cudzími osobami a nedokážu si od nich udržať bezpečný odstup, respektíve ak sú v interiéri. Odborníci pripomenuli, že nosenie respirátora FFP2 je v dôsledku pretrvávajúcej pandémie COVID-19 naďalej povinné pre personál i návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, pacientov v čakárňach u lekára a zákazníkov lekární. Zdôraznili, že COVID-19 či chrípka nie sú banálne ochorenia. Obe môžu mať podľa nich ťažký priebeh, spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, viesť k trvalým zdravotným následkom a spôsobiť smrť. "Môžu viesť napríklad k zápalom pľúc, zlyhaniu dýchania či zápalovým ochoreniam srdca," dodali. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies