V zariadení sociálnych služieb v Lontove si vyskúšali ošetrenie prvej pomoci

NETKY.SK • 24 Január 2017, 14:06 • 2 min
V zariadení sociálnych služieb v Lontove si vyskúšali ošetrenie prvej pomoci

LONTOV - Ľudia s mentálnym, telesným a zmyslovým postihnutím v zariadení sociálnych služieb (ZSS) Platan v obci Lontov v okrese Levice si v pondelok (23. 1.) po prvý raz vyskúšali aktivitu charakteru prvej pomoci, v rámci ktorej si pod vedením riaditeľky Slovenského Červeného kríža (SČK), územného spolku Levice Oľgy Szalmovej ošetrovali napodobneniny rôznych drobných poranení.

slovakia

left justify in out

"S pomôckami na výrobu maskovaných zranení sme klientom ZSS namaskovali základné krvácajúce poranenia na ruke. Najskôr som zranenia namaskovala sama, no po chvíli si ruky začali maskovať aj oni. Ukázala som im techniku a prvú pomoc ošetrenia daných zranení a napokon si ich vedeli ošetriť aj sami," povedala Szalmová, keďže títo obyvatelia ZSS sú v lete často vonku, zvyknú si spôsobiť rôzne podobné zranenia.

 

Okrem drobných krvácajúcich zranením sa maskovali aj rôzne odreniny na lakti či na kolene. "Naučili sme sa, ako zareagovať aj na takéto situácie, ako si môžu pomôcť sami a ako si vyhľadať obväz, lekárničku či ďalšie ošetrenie. Vysvetlila som im tiež, že nemusia hneď používať dezinfekčný roztok a že si odreniny môžu vyčistiť aj čistou vodou," vysvetlila riaditeľka SČK.

 

Aktivita, ktorej cieľom bolo aj do určitej miery odbúrať strach zo zranení si po jej ukončení si spravili zhodnotenie. "Bola som veľmi milo prekvapená, ako dobre reagovali a pamätali si, v ktorej situácii ako zareagovať a postupovať. Dokonca vedeli, v ktorej miestnosti sa nachádza lekárnička a čo z nej treba použiť," ukončila Szalmová s tým, že v lete zorganizujú podobnú aktivitu v teréne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies