V zariadení pre azylantov v Gabčíkove bolo už 600 detí

NETKY.SK • 26 Júl 2016, 13:54 • 2 min
V zariadení pre azylantov v Gabčíkove bolo už 600 detí

BRATISLAVA – Tento mesiac uplynul jeden rok od podpísania Memoranda o porozumení, na základe ktorého Slovensko prijíma najviac 500 dočasných rakúskych azylantov do zariadenia v Gabčíkove. Ministerstvo vnútra (MV) SR podpísanie dokumentu považuje za správny krok, pričom spoluprácu si podľa neho pochvaľuje Slovensko aj Rakúsko. V zariadení v Gabčíkove bolo doteraz ubytovaných 1207 žiadateľov o rakúsky azyl. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z Tlačového odboru MV SR.

slovakia

left justify in out

„Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky a Spolkovým Ministerstvom vnútra Rakúskej republiky o dočasnom poskytnutí ubytovacích kapacít žiadateľom o medzinárodnú ochranu, ktorých žiadosti sú posudzované v Rakúskej republike, je stále v platnosti. Pred sebou máme ešte rok jeho plnenia. Ide o veľmi dobrú spoluprácu, rovnako to hodnotí aj rakúska strana. Tento model pomoci odporúčame. Zo strany SR šlo o správny krok,“ zhodnotila Paulenová fungovanie spolupráce s Rakúskom pre TASR.

V zariadení v Gabčíkove bolo podľa nej doteraz ubytovaných vyše tisíc žiadateľov o rakúsky azyl.

 

„Keďže nevedieme štatistiku koľko detí, mužov či žien bolo v Gabčíkove umiestnených, odhadom môžeme povedať, že detí bolo asi 50 percent z celkového počtu žiadateľov, teda približne 600. Momentálne sú v zariadení v Gabčíkove traja žiadatelia. Ide o rodinu s dieťaťom pôvodom zo Sýrie,“ doplnila Paulenová.

 

Situácia v zariadení je podľa rezortu vnútra pokojná. „K žiadnym vážnym deliktom zo strany žiadateľov a rakúsky azyl v Gabčíkove nedošlo,“ povedala Paulenová.

Minister vnútra SR Robert Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanny Mikl–Leitner podpísali Memorandum o porozumení 21. júla 2015 vo Viedni.

Podľa dohody Slovensko dočasne prijíma 500 azylantov z rakúskeho centra prvého kontaktu.

 

Slovensko zabezpečuje ubytovacie kapacity v ubytovacom zariadení pre žiadateľov, pričom ich počet nesmie presiahnuť 500 osôb v akomkoľvek čase ich umiestnenia v ubytovacom zariadení.

Slovenská republika dočasným rakúskym azylantom poskytuje ubytovanie a stravu.

 

Rakúsko zase podľa memoranda hradí prepravu utečencov na Slovensko či ich vreckové. Ak by žiadatelia spôsobili v ubytovacom zariadení nejaké škody na majetku, podľa dokumentu ich taktiež uhradí rakúska strana.

 

V Gabčíkove sú dočasne ubytovaní ľudia, ktorí žiadajú o azyl v Rakúsku.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies