V Záporoží hrozí únik rádioaktívneho vodíka, Ukrajina začala obyvateľom rozdávať tablety s jódom!

NETKY.SK • 30 August 2022, 06:24 • 2 min
V Záporoží hrozí únik rádioaktívneho vodíka, Ukrajina začala obyvateľom rozdávať tablety s jódom!

KYJEV - Situácia v Záporožskej atómovej elektrárni stále nie je dobrá, smeruje do nej tím expertov z Medzinárodnej energetickej agentúry.

slovakia

left justify in out

Doraziť by mali v priebehu tohto týždňa. Kyjev a Moskva sa už mesiace obviňujú z ostreľovania elektrárne a jadrového terorizmu. Ukrajina včera pristúpila k rozdávaniu tabletiek s jódom svojim obyvateľom žijúcim v Záporoží a priľahlých oblastiach. Podľa analýz, ak by došlo ku katastrofe, rozsah a dôsledky by boli väčšie, ako pri jadrovej katastrofe v súvislosti s Černobylom. 

 

img

 

Oleksandr Starukh, guvernér Záporožskej oblasti, v ukrajinskej televízii inštruoval obyvateľov v okruhu 30 míľ, ako používať jodid draselný. Guvernér povedal, že pilulky sa „distribuujú pre prípad akéhokoľvek budúceho úniku radiácie." Do mesta Enerhodar bolo doteraz dodaných  približne 25 000 tabliet.
 

img

 

Jodid draselný pomáha blokovať absorpciu rádioaktívneho jódu štítnou žľazou v prípade jadrovej katastrofy. Jedna dávka by mala poskytnúť ochranu na 24 hodín. Úroveň radiácie v regióne je v súčasnosti normálna, ale riziko explózie sa zvyšuje každým dňom. Na tom sa ostatne zhodujú obe krajiny, Rusko i Ukrajina. Podľa oboch strán, hrozí únik vodíka a rozprašovania rádioaktívnych látok. 

 

Z domova: Kremský: Štát by nemal dotovať dôchodcov, ktorí sa odmietajú presťahovať do menšieho

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies