V západnej Afrike stále pribúda obetí eboly, medzi nakazenými dvaja Američania

NETKY.SK • 29 Júl 2014, 07:13 • 2 min
V západnej Afrike stále pribúda obetí eboly, medzi nakazenými dvaja Američania

MONROVIA/FREETOWN/ŽENEVA/HAMBURG - Epidémia eboly v západnej Afrike si vyžiadala už viac ako 670 obetí na životoch a ich počet sa naďalej zvyšuje.

slovakia

left justify in out

Z Libérie, ktorá až na výnimky uzavrela štátne hranice, hlásia medzičasom dvoch infikovaných amerických občanov. O prvom z nich, 33-ročnom lekárovi Kentovi Brantlym, ktorý sa nakazil ochorením ako tretí ošetrujúci lekár v regióne vôbec, prichádzali doteraz optimistické správy. Podľa nich sú jeho šance na prežitie vyššie ako obvykle, pretože sa mu včas dostalo adekvátnej zdravotníckej pomoci, čo neplatí o väčšine pacientov.
      

Proti ebole však niet ani účinného lieku, ani efektívnej terapie. Úmrtnosť pacientov s touto diagnózou dosahuje tak až 90 percent a viac. Prvým infikovaným lekárom v oblasti bol najvýznamnejší libérijský špecialista, šéf nemocničného zariadenia JFK v Monrovii Samuel Brisbane, ktorý zomrel v sobotu po niekoľkodňovom boji s infekciou.
      

Druhým z lekárov, u ktorého sa potvrdila prítomnosť vražedného vírusu v organizme, je iný priekopník boja s ochorením Sheik Umar Khan v Sierre Leone. Prezident tejto africkej krajiny Ernest Bai Koroma dnes ohlásil, že navštívi špecialistu hospitalizovaného v meste Kailahun na východe krajiny, muža, ktorý je v Sierre Leone označovaný za národného hrdinu v súvislosti s aktivitami proti ochoreniu. Do Kailahunu dnes zamieril aj minister zdravotníctva Miatta Kargbo.
      

Z Hamburgu prišla medzičasom správa, že tamojšie špecializované pracovisko je pripravené prijať nemenovaného zdravotníka zo Sierry Leone, infikovaného vírusom eboly. Ide o reakciu na podnet zo sídla Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá už v uplynulých dňoch oslovila Univerzitnú kliniku v Hamburgu-Eppendorfe s príslušnou otázkou. Či sa prevoz pacienta, ktorým by mohol byť spomínaný lekár, hospitalizovaný v súčasnosti na východe Sierry Leone, zostáva veľkou otázkou. V Hamburgu však už pred piatimi rokmi zažili poplach kvôli ebole. Vtedy sa skúsená výskumná pracovníčka Inštitútu Bernarda Nochta pre tropickú medicínu napriek trom párom bezpečnostných rukavíc pichla ihlou injekčnej striekačky, v ktorej predtým boli vzorky obsahujúce vírus eboly, a strávila v izolácii inkubačnú dobu 21 dní, našťastie bez toho, aby u nej ochorenie prepuklo. Informácie priniesli tlačové agentúry Reuters, AP a DPA, ako aj britská verejnoprávna BBC.
      

Medzinárodná organizácia Lekári bez hraníc sa domnieva, že boj proti ebole na západe Afriky negatívne ovplyvňuje viacero faktorov, takže nie je prekvapujúce, že epidémia sa šíri aj takmer šesť mesiacov po jej vypuknutí. Podľa francúzskych médií to povedal dnes jeden z popredných predstaviteľov programu pomoci organizácie Mariano Lugli, ktorý pripomenul, že Lekári bez hraníc už v marci a apríli upozorňovali na vážnosť epidémie.
      

Medzi faktormi, ktoré sťažujú ochranu pred vírusom, odborník spomenul neschopnosť zdravotníckych orgánov a charitatívnych organizácií dostať sa na značné časti zasiahnutého územia, ale aj nedostatok informácií tamojšej populácie a jej nezriedka odmietavý, ba až nepriateľský postoj voči pomoci. Zároveň nezabudol pripomenúť i vysokú mieru priepustnosti štátnych hraníc príslušných štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies