V zákulisí moderných letísk pracujú bezpečnostné tímy, ktoré kontrolujú batožinu

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 10:54 • 2 min
V zákulisí moderných letísk pracujú bezpečnostné tímy, ktoré kontrolujú batožinu

FRANKFURT NAD MOHANOM - Cestujúci leteckou dopravou sú v súčasnosti iba vzácne pri tom, keď prechádza ich odovzdaná batožina bezpečnostnými kontrolami.

slovakia

left justify in out

V zákulisí moderných letísk pracujú bezpečnostné tímy, ktoré majú na starosti jediné - kontrolovať batožinu pred naložením do lietadiel, povedal pre agentúru DPA Christian Altenhofen z nemeckej pohraničnej polície na letisku vo Frankfurte nad Mohanom.

 

Batožina odovzdaná pri odbavovacom pulte cestuje na pohyblivom páse na bezpečnostnú kontrolu. V Európe je tento proces prevažne zautomatizovaný, obsah batožiny prezerajú pracovníci kontroly na skeneroch, priblížil policajt.

Ak títo pracovníci objavia podozrivý predmet, batožinu preskúmajú v celom rade zariadení. Keď napriek tomu nepovažujú dotyčný predmet za bezpečný, musia batožinu otvoriť a skontrolovať osobne - aj keby mali zámku rozlomiť.

 

Ak vnútri nájdu niečo podozrivé, upozornia letiskovú políciu a tá predvolá cestujúceho. Keď napríklad objavia v batožine neznámu tekutinu, môžu vyzvať cestujúceho, aby vysvetlil, čo to je, vysvetlil Altenhofen.

"Nedávno sme tu mali čokoládu zabalenú spoločne so smartfónom," spomenul. Na skeneroch to vyzeralo ako bomba, keďže čokoláda v röntgenových lúčoch pripomína výbušninu a smartfón je možné použiť ako časový spínač.

"V extrémnych prípadoch privoláme pyrotechnikov," dodal.

 

Takmer vždy dokážu problematické predmety identifikovať včas na to, aby sa batožina dostala do plánovaného lietadla. Cestujúci zistia, že pracovníci bezpečnostnej kontroly letiska museli ich batožinu otvoriť len podľa lístočka, ktorý im v nej nechajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies