V Záhrebe sa koná európsky šampionát v krasokorčuľovaní.

NETKY.SK • 22 Január 2013, 12:46 • 2 min
V Záhrebe sa koná európsky šampionát v krasokorčuľovaní.

V Záhrebe sa koná európsky šampionát v krasokorčuľovaní.

slovakia

left justify in out

img

Od stredy do nedele sa v Záhrebe bude konať európsky šampionát v krasokorčuľovaní aj s triom slovenských reprezentantov - sólistka Monika Simančíková a tanečný pár Federica Testaová s Lukášom Csolleyom. Ich nomináciu ešte minulý rok schválil Slovenský krasokorčuliarsky zväz.
      V Záhrebe sa koná kontinentálny šampionát už štvrtýkrát po rokoch 1974, 1979 a 2008. Štartovať na ňom bude 151 krasokorčuliarov z 34 členských krajín Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU). Jazdiť sa bude bez kvalifikácií, na účasť na ME bolo treba zajazdiť stanovené počty bodov, čo zo Slovákov splnili Simančíková aj tanečníci.
      "Na šampionát sa veľmi tešíme. Dúfame, že Monika bude bojovať o umiestnenie, ktoré by nám pre nasledujúce ME zabezpečilo právo štartu pre druhú pretekárku, ktorá však musí potom splniť bodové kritériá. Ak by sa jej to podarilo, bolo by to fantastické. Ale vieme, aká silná konkurencia v Záhrebe bude a nechceme zbytočne na Moniku v tomto vyvíjať tlak. Blíži sa ZOH v Soči, všetci sa budú chcieť ukázať v najlepšom svetle," povedala pre TASR Mária Hrachovcová, predsedníčka Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu.
      Vedúcou slovenskej výpravy je Eva Simančíková, mama slovenskej reprezentantky, sú v nej aj fyzioterapeut a kondičný tréner z Milána, kde sa tanečníci pripravujú. "Federica a Lukáš mali problémy s dopravou, pre zlé počasie im zrušili let z Milána a tak išli z Ríma, ale podľa mojich informácií sú už v dejisku. Monika išla priamo z Oberstdorfu, kde sa pripravovala. Naši majú za sebou dobrú prípravu. Tanečníkov som mala možnosť vidieť v reále na vlastné oči ako rozhodkyňa ešte minulý rok na pretekoch v Brašove. Boli tam menšie chybičky, na ktoré som ich ako trénera aj upozornila, akceptovali to bez výhrad a na ďalších pretekoch v Olomouci, resp. na bratislavskom New Year Cupe to už bolo lepšie a bolo vidieť, že na tom popracovali. Všetci síce vynechali kvôli príprave na ME decembrové MSR v poľskom Těšíne, ale boli vtedy v Záhrebe, kde plnili body v kvalifikácii MS, čo sa im aj podarilo. Len Monika ešte musí splniť kritériá v krátkom programe," dodala Hrachovcová.
      Milovníci krasokorčuľovania sa môžu opäť tešiť na kvalitný šampionát. Medzi mužmi budú bojovať skúsení veteráni s nastupujúcimi mladíkmi. Dvojnásobný olympijský vicešampión a 7-násobný európsky šampión Jevgenij Pľuščenko z Ruska obhajuje titul. Proti 30-ročnému veteránovi sa postaví 21-ročný finalista Grand Prix ISU Javier Fernandez zo Španielska, ktorý bude chcieť ukoristiť historickú medailu pre jeho vlasť z ME. Momentálne má na konte v podobe 258,62 bodov maximálne ohodnotenie Európana. Kandidátmi v boji o titul sú aj 22-ročný Francúz Florent Amodio ako aj Česi Michal Březina a majster Európy z 2008 Tomáš Verner. V Záhrebe nechýba ani trojnásobný európsky šampión Brian Joubert z Francúzska.
      Medzi ženami je favoritkou 25-ročná úradujúca svetová aj európska šampiónka Carolina Kostnerová z Talianska. Postavia sa jej mladé Rusky Jelizaveta Tuktamyševová a Adelina Sotnikovová, debutantky na ME, útočiť budú aj Elene Gedevanišviliová z Gruzínska či Viktoria Helgessonová zo Švédska. Vicemajsterka Európy zo Sheffieldu 2012 Kiira Korpiová z Fínska chýba pre zranenie.
      Súťaž športových dvojíc bude opäť duelom úradujúcich majstrov sveta a štvornásobných majstrov Európy Aľony Savčenkovej a Robina Szolkoweho z Nemecka so sheffieldskými obhajcami titulu Tatianou Volosožarovou a Maximom Trankovom z Ruska. Rusi majú na konte sezónne maximum 207,53 bodu. Kontinentálny trón je prázdny medzi tanečníkmi, obhajcovia a dvojnásobní majstri Európy Nathalie Pechalatová a Fabian Bourzat z Francúzska odriekli účasť z dôvodu zranenia partnerky.
      Bojuje sa aj o prémie v celkovej výške 350.000 amerických dolárov, víťazi si na konto pripíšu po 20.000 dolárov. 

      program ME 2013 v Záhrebe:
      streda 23. januára: krátky program tancov, krátky program športových dvojíc
      štvrtok 24. januára: krátky program mužov, voľná jazda športových dvojíc
      piatok 25. januára: krátky program žien, voľné jazdy tancov
      sobota 26. januára: voľné jazdy mužov a žien
      nedeľa 27. januára: exhibícia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona