V Záhrebe inaugurovali prvú prezidentku v histórii Chorvátska

NETKY.SK • 15 Február 2015, 19:24 • 2 min
V Záhrebe inaugurovali prvú prezidentku v histórii Chorvátska

ZÁHREB - Kolinda Grabarová-Kitarovičová sa stala dnes historicky prvou prezidentkou Chorvátska. Na jej slávnostnej inaugurácii do funkcie hlavy štátu sa v Záhrebe okrem iných významných zahraničných hostí zúčastnil aj prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Konzervatívna populistka Kolinda Grabarová-Kitarovičová z Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) tesne zvíťazila v januárových prezidentských voľbách nad dovtedajším prezidentom Ivom Josipovičom. Stala sa tak prvou ženou v prezidentskej funkcii odkedy krajina získala v roku 1991 nezávislosť od vtedajšej Juhoslávie, informovala tlačová agentúra AP. 

 

Dnešnej inaugurácie prvej ženy prezidentky sa na námestí v historickej časti metropoly Záhreb zúčastnili tisícky jasajúcich priaznivcov Kolindy Grabarovej-Kitarovičovej. Na podujatie pricestovali tiež desiatky regionálnych lídrov, ako aj popredných zahraničných predstaviteľov.

 

Prezidentská funkcia v Chorvátsku je prevažne reprezentatívna, ale víťazstvo konzervatívnej kandidátky môže signalizovať návrat opozičnej HDZ. Bývalá diplomatka môže očakávať mesiace tesného spolužitia s vládou vedenou sociálnymi demokratmi, kým sa koncom roka neuskutočnia parlamentné voľby.

 

Kolinda Grabarová-Kitarovičová má 46 rokov a v minulosti zastávala funkcie ministerky zahraničných vecí, veľvyslankyne v USA a asistentky generálneho tajomníka NATO. 

 

V predvolebnej kampani propagovala zmenu kurzu a aktívnejšiu úlohu hlavy štátu, ktorá by pomohla krajine prekonať najhoršiu ekonomickú krízu od získania nezávislosti. 

 

Po víťazstve vo voľbách povedala, že Chorvátsko si stanoví podmienky pre členstvo Srbska v Európskej únii, Záhreb je členom EÚ od roku 2013.

 

Prezidentskú funkciu prevezme 19. februára, pričom hlava štátu sa v Chorvátsku volí na päť rokov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies