V zahraničí žije 1,5 milióna Slovákov, 5. júl je ich pamätným dňom

NETKY.SK • 5 Júl 2018, 15:11 • 2 min
V zahraničí žije 1,5 milióna Slovákov, 5. júl je ich pamätným dňom

BRATISLAVA – V zahraničí žije 1,5 milióna Slovákov. Nezabúdajú na svoje korene, pôvod, jazyk, reč a kultúru. Zveľaďujú svoju slovenskosť, dbajú o zachovávanie národného povedomia a kultúrnej identity. Podieľali sa na vzniku Česko-Slovenska, organizácii sviečkovej demonštrácie či demokratických zmenách v roku 1989 i vzniku samostatného Slovenska.

slovakia

left justify in out

Aj tieto slová zazneli počas štvrtkových osláv Dňa zahraničných Slovákov (5. júla) pri základnom kameni potenciálneho Pamätníka slovenského vysťahovalectva v bratislavskom Sade Janka Kráľa. Predstavitelia zahraničných Slovákov pripomenuli, že v blízkej budúcnosti by v Bratislave malo vzniknúť Centrum slovenského zahraničia.

 

„Pamätný Deň zahraničných Slovákov je uzákonený zákonom Národnej rady SR. Je to prejav úcty Slovenskej republiky vo vzťahu k tým, ktorí sa z rôznych dôvodov a v rôznych obdobiach ocitli mimo územia Slovenska," povedal predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Ján Varšo.

 

Ľudo Pomichal z ÚSŽZ konštatoval, že pripomienka pamätného dňa v roku 2018 je „obzvlášť špecifická, a v historických súvislostiach výročí a udalostí s dejinným významom pre Slovensko a Slovákov, jedinečná".

 

V súvislosti s výročiami udalostí „osmičkového" roka spomenul podiel zahraničných Slovákov na vzniku 1. Československej republiky, Pittsburskej dohody i Martinskej deklarácie, či vlny emigrácie po februárových udalostiach 1948 a augustových v roku 1968.

Predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ) Vladimír Skalský podotkol, že veľká časť občanov SR si neuvedomuje, že štátny sviatok svätých Cyrila a Metoda je súčasne Dňom zahraničných Slovákov. „Rovnako tak si možno veľa ľudí neuvedomuje, že tých zahraničných Slovákov je 1,5 milióna a je to ohromná časť slovenského národa, ktorá vytvára veľké hodnoty," povedal Skalský.

 

V tomto roku je podľa neho pamätný deň o to významnejší, že pri jeho príležitosti SZSZ oznámilo presné zámery vzniku Centra slovenského zahraničia v Bratislave. „Vznikne inštitúcia, ktorá bude trvalo pripomínať existenciu a činnosť Slovákov v zahraničí v minulosti i v súčasnosti," zdôraznil Skalský s tým, že zahraniční Slováci stáli pri zrode Československa Clevelandskou a Pittsburskou dohodou, pri demokratických zmenách v roku 1989, pri sviečkovej demonštrácii i vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

 

„To všetko chceme pripomínať a sme nadšení, že sa podarilo získať podporu zo strany štátu, alebo prísľub tejto podpory a vari naozaj v roku 2019 budeme medzi Námestím SNP a Laurinskou ulicou slávnostne otvárať Centrum slovenského zahraničia," dodal Skalský.

 

Súčasťou osláv Dňa zahraničných Slovákov bude večer krajanskej kultúry na Hlavnom námestí v Bratislave, kde od 19. h vystúpia krajanské folklórne, tanečné, hudobné i spevácke telesá z Austrálie, Francúzska, Maďarska, Rumunska, Srbska a ďalších krajín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies