V úvodný večer filmového festivalu v Londýne dnes zaznie aj slovenčina

NETKY.SK • 13 Október 2011, 19:39 • 2 min
V úvodný večer filmového festivalu v Londýne dnes zaznie aj slovenčina

V úvodný večer filmového festivalu v Londýne dnes zaznie aj slovenčina

slovakia

left justify in out

img

Aj slovenčina zaznie dnes večer v Londýne, kde sa projekciou snímky 360 brazílskeho filmára Fernanda Meirellesa slávnostne začal 55. ročník tamojšieho medzinárodného filmového festivalu.

Uznávané osobnosti svetovej kinematografie, britský scenárista Peter Morgan (Kráľovná, Posledný škótsky kráľ) a brazílsky filmár Fernando Meirelles (Mesto bohov, Nepohodlný) adaptovali v tomto prípade škandálmi sprevádzanú literárnu predlohu Artura Schnizlera (Reigen). Pre príbeh odohrávajúci sa vo Viedni, Bratislave, Paríži, Londýne, Coloradu, Riu de Janeiro a Phoenixe zvolili nakrúcanie vo viacerých jazykoch, takže vo filme zaznie tak slovenčina, ako aj angličtina, ruština alebo francúzština.

Do hlavných postáv obsadil režisér a producenti skutočné hviezdy strieborného plátna Rachel Weiszovú, Anthonyho Hopkinsa a Juda Lawa.

Na festivalovej prehliadke, ktorá potrvá do 27. októbra, premietnu celkove viac ako 300 hraných i dokumentárnych snímok z 55 štátov sveta.

Jedným z nich bude aj Dom, film slovenskej scenáristky a režisérky Zuzany Liovej (34), ktorý sa ocitol v užšej nominácii na ocenenie Sutherland Award. Túto cenu udeľujú v Londýne najoriginálnejším filmovým debutom. Medzi jej nositeľmi sú od roku 1958 aj Michelangelo Antonioni (1960), Bernardo Bertolucci (1970) či Peter Greenaway (1980).

Za predlohu tejto snímky získala už rodáčka zo Žiliny Cenu Krzysztofa Kieslowského v súťaži scenárov ScripTeast, a to ešte v roku 2007. Príbeh o láske, strete dvoch generácií a túžbe po slobode, ktorá má pre každého iný obsah, uviedli v svetovej premiére vo februári 2011 na Berlinale v nemeckej metropole. V tamojšej sekcii Forum mala tak slovenská kinematografia zastúpenie po viac ako dvoch desaťročiach.

Koprodukčnú slovensko-českú snímku videli medzičasom diváci na 14 festivalových prehliadkach a v nasledujúcich mesiacoch ju premietnu i na festivaloch v Palm Springs, Solúne, Denveri i Haife.

Prehliadku v Londýne, na ktorej sa očakáva účasť viacerých filmových hviezd a hviezdičiek, vrátane Georgea Clooneyho, Ralpha Fiennesa alebo Setha Rogena, ukončí projekcia snímky Deep Blue Sea. scenáristu a režiséra v jednej osobe Terencea Davisa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies