V utorok v Cardiffe o európsky Superpohár Real Madrid a FC Sevilla

NETKY.SK • 11 August 2014, 10:22 • 2 min
V utorok v Cardiffe o európsky Superpohár Real Madrid a FC Sevilla

CARDIFF - Boj o európsky futbalový Superpohár 2014 bude v utorok v Cardiffe čisto záležitosťou španielskych klubov Realu Madrid a FC Sevilla. Úradujúci šampión Ligy majstrov z Madridu aj úradujúci víťaz Európskej ligy UEFA zo Sevilly už majú v klubových vitrínach po jednej tejto trofeji, teraz majú šancu získať ju druhýkrát.

slovakia

left justify in out

"Biely balet" vyhral Superpohár v roku 2002, Sevilla v roku 2006. V histórii súťaže je to len štvrtýkrát po rokoch 1990, 1993 a 2006, čo sa v ňom stretnú mužstvá z rovnakej krajiny. Pred rokom sa tento zápas hral v pražskom Edene 30. augusta, Bayern Mníchov a Chelsea Londýn po predĺžení remizovali 2:2 a v rozstrelovej lotérii zo značky 11 m vyhrali Bavori 5:4. Real si účasť v tomto súboji vybojoval triumfom vo finále LM nad ďalším španielskym klubom a mestským rivalom Atleticom, Sevilla ako víťaz finále EL nad Benficou Lisabon po penaltách.

 

Real bude bojovať o trofej štvrtýkrát, v 1998 prehral s Chelsea 0:1, v roku 2000 s Galatasaray 1:2 pp a v roku 2002 zdolal Feyenoord 3:1, vždy v Monacu. Sevilla hrala o európsky Superpohár zatiaľ dvakrát, tiež vždy v Monacu, v roku 2006 zdolala FC Barcelonu 3:0, v roku 2007 prehrala s AC Miláno 1:3.

 

V Cardiffe by v zostave "pusiniek" nemal chýbať ani waleský krídelník Gareth Bale, ktorý je rodákom práve z tohto mesta. Hoci nikdy nehral za tamojší Cardiff City, v drese Walesu strelil v desiatich dueloch na tamojšom mestskom štadióne štyri góly. Bale prišiel do Madridu z Tottenhamu Hotspur pred rokom za 91 miliónov eur. Real zrejme nasadí do hry aj Cristiana Ronalda a novú akvizíciu Jamesa Rodrigueza, čo je v súčasnosti najdrahší futbalový útok sveta. CR7 prestúpil do Madridu v roku 2009 z Manchestru United za 94 miliónov eur, Kolumbijčan toto leto z Monaca za 80 miliónov eur. V akcii by nemala chýbať ani ďalšia letná posila už 10-násobného európskeho šampióna Toni Kroos, nemecký majster sveta prišiel na Santiago Bernabeu za 30 miliónov eur z Bayernu Mníchov. Pre Rodrigueza aj Kroosa by išlo o debut v súťažnom zápase v novom drese.

 

Hodnota kádra celej Sevilly je na druhej strane "iba" 108 miliónov eur (zdroj: transfermarkt.com), pričom jej v lete odišla výrazná postava Ivan Rakitič z Chorvátska do FC Barcelona. Stopér Sevilly Nico Pareja však pre klubový web FC uviedol, že on i tím sú stále hladní po úspechoch. "Samozrejme, že Real bude favorit. No my sme v príprave na novú sezónu tvrdo pracovali a sme pripravení postaviť sa mu," povedal.

 

Súboj bude dôležitý aj pre Waleskú futbalovú asociáciu (FAW). Tá pomáhala s rekonštrukciou Cardiff City Stadium, ktorého kapacita bude prvýkrát 33.000 miest na sedenie. Ak sa súboj vydarí z organizačnej stránky, bude to tromf v snahe hostiť zápasy nového modelu EURO 2020.

 

UEFA už pred niekoľkými rokmi rozhodla, že súboj o európsky Superpohár sa bude naposledy hrať v Monaku na Štadióne Louisa II. v roku 2012, kde sa konal sústavne od roku 1998. Od roku 2013 sa bude hrať vždy v inom meste, minulý 38. ročník v Prahe, terajší 39. ročník v Cardiffe. O rok sa jubilejný 40. európsky Superpohár bude hrať v gruzínskom Tbilisi.

 

Súboj bude ako hlavný arbiter viesť Angličan Marc Clattenburg.

39. zápas o európsky Superpohár, utorok 12. augusta 2014, Cardiff (Wal.), 20.45 SELČ:
Real Madrid - FC Sevilla /rozhoduje: Mark Clattenburg (Ang.)/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona