V utorok sa môžu domácnosti znova uchádzať o dotácie na OZE

NETKY.SK • 7 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
V utorok sa môžu domácnosti znova uchádzať o dotácie na OZE

BRATISLAVA - Takmer po mesačnej prestávke sa budú môcť slovenské domácnosti znova uchádzať o dotácie na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií (OZE). Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) plánuje vyhlásiť 22. kolo projektu Zelená domácnostiam budúci týždeň v utorok. Domácnosti si celkovo rozdelia 1,65 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Utorňajšie kolo prideľovania poukážok, ktoré začne o 15. hodine, bude určené len na kúpu obnoviteľných zdrojov, ktoré vyrábajú elektrinu. O dotácie sa budú môcť uchádzať domácnosti žijúce mimo Bratislavského kraja. Agentúra predpokladá, že domácnostiam rozdá 581 poukážok. Po získaní poukážok majú domácnosti 30 dní od ich vydania, aby poukážky spolu so zmluvami odovzdali zhotoviteľom. Na ich využitie a podanie žiadostí o preplatenie majú tri mesiace.

Do konca februára 2018 bolo preplatených 11 891 poukážok v celkovej hodnote viac ako 26,4 milióna eur. V súčasnosti SIEA pripravuje pokračovanie projektu Zelená domácnostiam tak, aby bolo možné od roku 2019 využiť ďalšie prostriedky vyčlenené na podporu využitia obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach.

Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení obnoviteľných zdrojov bude na úrovni 115 miliónov eur. Z európskych zdrojov pôjde z Operačného programu Kvalita životného prostredia 100 miliónov eur, zvyšok sa vykryje zo štátneho rozpočtu. Podpora inštalácie zariadení bude možná do konca roka 2020 alebo do vyčerpania prostriedkov. Národný projekt Zelená domácnostiam pripravuje SIEA v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona