V utorok padne verdikt nad údajnou skupinou sýkorovcov

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 12:35 • 2 min
V utorok padne verdikt nad údajnou skupinou sýkorovcov

BRATISLAVA – Špecializovaný trestný súd v utorok o 9:00 vynesie rozsudok nad údajnou podskupinou sýkorovcov, ktorých viedol Ladislav B. alias Dlhý Laco.

slovakia

left justify in out

Hlavným skutkom obžaloby okrem založenia zločineckej skupiny v tomto prípade je príprava vraždy člena skupiny Martina H., prezývaného Rezeň. Prokurátor 15. mája navrhol pre obžalovaných sériu vysokých trestov, medzi iným štyri doživotia. Väčšina z nich svoju vinu a podiel na skutkoch dnes v záverečnom slove odmietla. „Cítim sa nevinný, k žiadnej skupine som nepatril,“ vyhlásil pred súdom Ladislav B. Viacerí obžalovaní spochybňovali svedkov, ktorí proti ním vypovedali, predovšetkým Martina R. Jeden z obžalovaných Viliam R. poukazoval na jedno z odpočúvaní, z ktorého podľa neho vyplýva, že svedka riadila polícia. Skutok plánovania vraždy je podľa neho vykonštruovaný. Poukázal aj na rozpory vo výpovediach svedkov a znalecké posudky. V nich sa uvádza, že je ťažké hodnotiť hodnovernosť svedkov, ktorí sú zároveň obžalovaní v iných veciach. Majú totiž silnú motiváciu vyviniť sa zo skutkov, ktoré im pripisujú. Juraj B. zotrval na svojej výpovedi, ktorou sa

Súdny proces mal doteraz 37 pojednávacích dní, prvý raz bolo pojednávanie 22. mája 2012. Pred súdom vypovedalo 41 svedkov a šesť znalcov. 

Prokurátor v kauze tejto skupiny navrhol doživotný trest pre Ladislava B., Viliama R., Richarda Š. a Filipa N. Pre Petra D. žiada 25 rokov väzenia, pre Mareka S. 24 rokov za mrežami. Roman S. by si podľa návrhu prokurátora mal odsedieť trest v prvej polovici trestnej sadzby, ktorá v prípade jemu pripisovaných skutkov predstavuje 12 až 20 rokov. Nižší trest, konkrétne osem rokov väzenia, navrhol žalobca pre Juraja B. alias Čapatého, ktorý sa pred koncom procesu rozhodol odkryť pozadie fungovania sýkorovcov. Juraj B. najprv všetko popieral, napokon zmenil názor, podľa vlastných slov „mení svoj život“. Dlhé obdobie bol blízko údajného bosa sýkorovcov - políciou hľadaného Róberta L., prezývaného Kýbel. Vraj mu „slúžil“ 13 rokov, teraz má pocit, že sa na neho vykašľali. Juraj B. odmietol, že by sa osobne niekedy dopustil vrážd, ktorých vraj bolo dosť, ale on podľa vlastných slov robil maximálne sledovača 

Dve priznania a vzápätí aj dva odsudzujúce verdikty v tejto kauze zazneli už v auguste minulého roka. Miroslav Mladý a Marek Šarkózy sa vtedy rozhodli pre dohodu s prokurátorom, ktorú súd prijal, a pred senátom sa priznali k skutkom, ktoré im obžaloba pripisuje. Ani jeden z nich však nebol obžalovaný v hlavnom skutku obžaloby, teda príprave vraždy Martina H., prezývaného Rezeň. Mladý v kauze figuroval iba okrajovo, nežalovali ho ako člena zločineckej skupiny. Podľa prokuratúry si objednal podpálenie dvoch áut. Dostal za to sedem mesiacov, tento trest si už odsedel vo väzbe. Šarkózymu vymeral senát Špecializovaného trestného súdu šesť rokov a desať mesiacov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Odsúdili ho za členstvo v zločineckej skupine, ktorú údajne viedol Ladislav B. Okrem toho aj za ďalšie priznané skutky, teda jeho podiel na podpálení dvoch áut, domu a zničenia interiéru a následného podpálenia baru. 

Hlavný skutok obžaloby spočíva v tom, že Ladislav B. spolu s Jurajom B., Viliamom R., Richardom Š. a Filipom N. ako členovia zločineckej skupiny plánovali od 15. februára 2011 vraždu Martina H. Jeho telo vraj chceli zakopať. Proklamovaný bos údajne vydal pokyn Martinovi R., ktorému obeť dôverovala, aby s ňou dohodol fiktívne stretnutie pod zámienkou riešenia istého problému s vyšetrovateľom. Neskôr zabezpečil aj lopatu a krompáč a uložil ich vo svojom aute. Martin R. má v súčasnosti odložené obvinenie. Martina H. napokon vylákali na stretnutie, ale polícia urobila v marci 2011 raziu a mužov pozatýkala. Kukláči vtedy zadržali aj Martina H. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na desiatich údajných členov skupiny Ladislava B. ďalšiu obžalobu z desiatich skutkov, medzi ktorými sú prípady zapálených áut, poškodený dom na objednávku, vydieranie, vydieračský únos a nedovolené ozbrojovanie. 

Skupina sýkorovcov je pomenovaná podľa jedného z prvých mafiánskych bosov v novodobej histórii Slovenska - Miroslavovi Sýkorovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona