V utorok je Svetový deň boja proti AIDS

NETKY.SK • 30 November 2015, 09:39 • 2 min
V utorok je Svetový deň boja proti AIDS

BRATISLAVA - Utorok 1. decembra bude patriť Svetovému dňu boja proti AIDS. Cieľom iniciatívy je zvýšiť povedomie o tomto ochorení spôsobenom vírusom HIV, ktoré sa prejavuje zlyhávaním imunitného systému pacienta. Svetový deň boja proti AIDS od roku 1988 iniciuje Svetová zdravotnícka organizácia.

slovakia

left justify in out

Podľa slovenského infektológa Azzadena Shunnara, toto ochorenie naďalej spôsobuje stigmu. Za negatívne poznačenie, ktorému pacienti s HIV/AIDS čelia, môžu podľa odborníka nepresné informácie o tom, ako sa vírus HIV prenáša. Dezinformácia napokon vyúsťuje do strachu z nákazy, neracionálneho správania a nepochopenia. "Vieme, že existuje veľký strach z nákazy. Viacerí z nás veria, že toto ochorenie je vysoko nákazlivé, tak si musia dávať pozor a s pacientmi sa nesmú stýkať. To ale nie je pravda," povedal Shunnar, ktorý tiež varuje pred pretrvávajúcimi predsudkami. "Mnohí si myslia, že ochorenie je spojené s homosexualitou, užívaním drog či prostitúciou. No koľkí z nás mali nechránený pohlavný styk predtým, ako si zistili stav svojho partnera? Takže, nedá sa tomu vyhnúť. Môže sa to stať každému z nás," vyjadril sa.


Ako infektológ priblížil, najčastejšou otázkou, na ktorú pacientom s HIV odpovedá, je, ako dlho sa s touto diagnózou dožijú. Je to aj preto, že prevláda povedomie, že toto ochorenie súvisí so smrťou. "Ja sa opýtam takého tridsaťročného, či mu stačí ešte takých 50 rokov. A potom sa pýtam, či súhlasí s liečbou. Odporúčania totiž hovoria, že treba začať čo najskôr," priblížil lekár. Odborník zároveň tvrdí, že infekcia HIV zmenila vďaka liečbe charakter a je omnoho miernejšia ako napríklad cukrovka. "Predstavte si, koľko vzniká komplikácií pri cukrovke a koľko lekárov s ňou musíte navštevovať. Je dôležité pochopiť, že to už nie je také, ako sa o tom písalo voľakedy. Zmenilo sa to. Výrazne. Liečba nám výrazne zmenila pohľad na toto ochorenie," vyhlásil, pričom ale upozornil, že pacient musí zodpovedne pristupovať k liečbe. "Ak pacient zodpovedne užíva predpísané lieky, môžem mu na 99 percent sľúbiť, že naša spolupráca bude výborná a toto ochorenie potlačíme. No neodstránime ho," vysvetlil.


Podľa Shunnara je pre pacientov s HIV dôležité, aby už od zistenia diagnózy dostávali psychickú podporu. Niektorí totiž prepadajú myšlienkam, že sa ich život skončil. Spôsobuje to nielen spomínaná stigma, ale tiež diskriminácia, s ktorou majú časté skúsenosti. "Mal som pacienta, ktorý o tom povedal svojej vedúcej v práci. Tá to povedala ďalším a tak vznikli nátlaky, ktoré ho donútili opustiť zamestnanie," popísal Shunnar. Ďalšie problémy vraj nastavajú aj pri zdravotnej starostlivosti. "Pacienti sú povinní oznámiť to lekárovi, keď idú na vyšetrenie, a tam vznikajú ďalšie komplikácie. My sa snažíme robiť, čo môžeme, ale niekedy tí pacienti potrebujú viac. Potrebujú gynekológa, potrebujú ďalších lekárov, zubárov. Bohužiaľ, spolupráca s ďalšími lekármi je obmedzená. Zažil som situácie, keď pacient prišiel k zubárovi a ten mu povedal, že ho nemôže vyšetriť, lebo má sestričku, ktorá má deti a mohla by sa nakaziť. Koľkokrát príde k zubárovi pacient, o ktorom nič nevie. Či je HIV pozitívny, či má hepatitídu alebo niečo iné. Pýtajú sa ho to? Je lepšie, keď pacient vie o svojej diagnóze a upozorní na ňu. Ja si myslím, že je to lepšie," poznamenal Shunnar.


So stigmou a diskrimináciou sa podľa Shunnara dá bojovať. Dôležité je podľa neho podporovať nadácie pracujúce s pacientmi s HIV a tiež rozvíjať edukačné programy zamerané na sexuálnu výchovu, predchádzanie nákaze a ľudské práva pacientov. "Týka sa to nás všetkých, nielen ich," uzavrel Shunnar.

Základné informácie o infekcii HIV/AIDS ako ich zverejnilo Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS na webstránke www.hiv-aids.tym.sk:

Čo je HIV (Human Immunodeficiency Virus)?
HIV je vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Tento vírus napáda imunitný (obranný) systém človeka, hlavne T lymfocyty, a tak znižuje obranyschopnosť voči ochoreniam.

Čo je AIDS (Acquired immunodeficiency syndrome)?
AIDS je získaný syndróm imunitnej nedostatočnosti. Je to posledné štádium HIV infekcie. Znamená to, že pacientovi úplne zlyhá imunitný systém, a teda telo už nie je schopné brániť sa žiadnemu ochoreniu.

Aké sú možnosti prenosu HIV?
Vírus HIV sa prenáša iba 3 spôsobmi:
1. nechráneným pohlavným stykom (bez ohľadu na pohlavie a vek partnerov a formy sexuálneho styku)
2. krvnou cestou (používaním nesterilných ihiel a injekčných striekačiek, piercingom, tetovaním nesterilnými nástrojmi)
3. z matky na dieťa (počas tehotenstva, počas pôrodu alebo materským mliekom)

Aké sú možnosti ochrany pred infekciou HIV?
Pri pohlavnom styku:
- používať ochranu (kondómy)
- prísť na testovanie (najlepšie spolu s partnerom)
- vyhýbať sa nechránenému sexuálnemu styku s partnerom, ktorého zdravotný stav nepoznám
- nestriedať sexuálnych partnerov a byť verný vo vzťahu

Pri možnom prenose krvnou cestou:
- v prípade užívania drog používať vždy iba sterilné ihly a striekačky
- na piercing a tetovanie použiť sterilné nástroje

Pri možnom prenose z matky na novorodenca:
- tehotné ženy môžu požiadať o testovanie u svojho lekára
- v prípade HIV pozitívneho výsledku môže žena požiadať do 3. mesiacov po otehotnení o prerušenie tehotenstva
- počas tehotenstva môže byť HIV infikovaná žena liečená - značne sa tým zníži možnosť prenosu infekcie HIV na dieťa
- dieťa po pôrode by nemalo byť dojčené

Ako sa určite nedá nakaziť vírusom HIV?
- bežným kontaktom s infikovaným človekom, podávaním rúk
- bývaním v spoločnej domácnosti, či pobytom v práci
- spoločenským bozkávaním
- plávaním v bazéne
- používaním sauny
- uštipnutím bodavým hmyzom (komáre, kliešte a pod.)
- vzduchom ani vodou

Čo je rizikové správanie?
- nechránený pohlavný styk s človekom, bez oboznámenia sa s jeho zdravotným stavom
- striedanie sexuálnych partnerov
- sexuálne praktiky, ktoré narušujú sliznicu a spôsobujú krvácanie
- používanie nesterilných ihiel a striekačiek pri vnútrožilovom užívaní drog

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona