V utorok bude pred NR SR protest proti novele o sociálnych službách

NETKY.SK • 23 November 2013, 13:54 • 2 min
V utorok bude pred NR SR protest proti novele o sociálnych službách

BRATISLAVA - Charita upozorňuje aj na to, že novela zákona veľmi poškodí deti do 18 rokov so zdravotným postihnutím, ktoré už nebudú môcť prijímať do domovov sociálnych služieb s celoročným pobytom.

slovakia

left justify in out

V utorok na budúci týždeň (26. 11.) sa pred parlamentom uskutoční protest proti schváleniu novely zákona o sociálnych službách. Chystá ho Slovenská katolícka charita (SKCH) spolu s Asociáciou poskytovateľov sociálnych služieb a ďalšími organizáciami. V liste adresovanom poslancom NR SR žiadajú, aby novelu zákona vrátili späť ministerstvu práce na prepracovanie. Vláda totiž podľa charity nesplnila predvolebný sľub, že odstráni nespravodlivosť vo financovaní sociálnych služieb.

"Dôvodom protestu je, že novela neodstránila nespravodlivosť vo financovaní starostlivosti o odkázaných občanov, ktorí sú v samosprávnych a neštátnych zariadeniach. Protestné zhromaždenie sa začne o 11.00 h pred budovou NR SR," vysvetlil generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Negatívnym dopadom súčasnej úpravy zákona podľa neho je, že samosprávy pre nedostatok peňazí neprispievajú na starostlivosť o všetkých odkázaných občanov v neštátnych zariadeniach, ale často iba na sotva polovicu ich kapacity. Ostatní občania si tak u neštátneho poskytovateľa, akým je napríklad aj charita, musia doplácať za túto službu z vlastného vrecka napriek tomu, že právo na rovnakú starostlivosť všetkým občanom garantuje Ústava SR bez ohľadu na to, akého poskytovateľa si občan vyberie.

SKCH vidí problém aj vo financovaní opatrovateľskej služby. Z celkového počtu 2890 slovenských miest a obcí poskytuje opatrovateľskú starostlivosť v domácnosti iba 969 z nich. V zvyšných takmer dvoch tisíckach obcí sa tak seniori opatrovateľskej služby nedočkajú. "Toto nevyrieši jednorazový projekt z eurofondov, seniorov bude pribúdať, je potrebné myslieť na to, ako garantovať financovanie starostlivosti o odkázaných seniorov dlhodobo," podčiarkol Gumulák. Vláda chce totiž výpadok financií v opatrovateľskej službe podľa neho riešiť jednorazovým projektom z eurofondov. Tvrdí však, že po dvoch rokoch, teda po skončení projektu, sa problém s financovaním opäť prejaví.

Charita upozorňuje aj na to, že novela zákona veľmi poškodí deti do 18 rokov so zdravotným postihnutím, ktoré už nebudú môcť prijímať do domovov sociálnych služieb s celoročným pobytom. Podľa SKCH je to problematické najmä pre autistov, u ktorých zmena prostredia môže viesť k zhoršeniu agresívnych prejavov a lekári im striedať prostredie z tohto dôvodu vyslovene neodporúčajú. Ďalším problémom je umiestňovanie matiek s deťmi, ktoré nie sú obeťami násilia, do útulkov. Tie sú totiž plné psychicky chorých ľudí, ľudí bez domova a ľudí po výkone trestu, čo SKCH pre matky s deťmi nepovažuje za vhodné prostredie.

Napriek tomu, že bola charita spolu s ďalšími organizáciami prizvaná do pracovnej skupiny na prípravu novely zákona o sociálnych službách na ministerstve práce, návrhy týkajúce sa financovania sociálnych služieb, ktoré predkladali, sa do novely nedostali. „Už päť rokov počúvame sľuby o tom, že dôjde k zmene. Vidíme preto už len túto jedinú možnosť ako vyjadriť našu nespokojnosť. Stále dostávame tú istú odpoveď, že nie sú peniaze. To máme povedať bezvládnym seniorom a ľuďom s postihnutím v našich zariadeniach, ktorí potrebujú 24-hodinovú opateru, že na ich starostlivosť nie sú peniaze?“ pýta sa šéf charity. Protestné zhromaždenie SKCH považuje za poslednú možnosť, ako na spomínané problémy upriamiť pozornosť a pokúsiť sa zabrániť schváleniu novely.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies