V utečeneckom tábore v Jordánsku vypukli nepokoje

NETKY.SK • 6 Apríl 2014, 11:15 • 2 min
V utečeneckom tábore v Jordánsku vypukli nepokoje

AMMÁN - Život najmenej jedného sýrskeho utečenca si v sobotu vyžiadali potýčky medzi obyvateľmi utečeneckého tábora Zaátari v Jordánsku s miestnymi bezpečnostnými zložkami.

slovakia

left justify in out

Polícia na rozohnanie davu hádžuceho kamene použila obušky a slzotvorný plyn. Utečenci v tábore podpálili aj kanceláriu a niekoľko prívesov.
      

Počas pokusu o potlačenie vzbury v tábore utrpelo zranenia viacero utečencov a najmenej 22 policajtov. Pri pokuse o útek z tábora, kde žije asi 70.000 utečencov zo Sýrie, polícia zatkla aj iniciátorov protestov.
      

Nepokoje vypukli po tom, ako dôstojník jordánskych bezpečnostných zložiek v tábore autom zrazil štvorročné sýrske dieťa, ktoré utrpelo vážne zranenia. Rozhorčení obyvatelia tábora a príbuzní obete začali protestovať proti zlému zaobchádzaniu. Tábor bol v minulosti dejiskom takmer každodenných protestov proti podmienkam bývania, ktoré však ustali, keď OSN prijala opatrenia na zlepšenie kvality života utečencov.
      

Podľa štatistiky OSN v súvislosti s občianskou vojnou Sýriu opustilo asi 2,5 milióna jej občanov, čo je 10 percent obyvateľstva krajiny. Jordánsko poskytuje útočisko asi 600.000 z nich. Väčšina ostatných je v utečeneckých táboroch alebo u príbuzných či známych v Libanone a Turecku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona