V USA zatkli tínedžera (15): Plánoval útok na pápeža

NETKY.SK • 16 September 2015, 07:39 • 2 min
V USA zatkli tínedžera (15): Plánoval útok na pápeža

WASHINGTON - Americké orgány zadržali v auguste 15-ročného chlapca pre podozrenie, že plánoval spáchať útok na pápeža Františka počas jeho budúcotýždňovej návštevy v USA. Tínedžera údajne inšpirovala teroristická skupina Islamský štát (IS), informovala v utorok televízia ABC News.

slovakia

left justify in out

Správa sa odvoláva na oznámenie Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI) a ministerstva pre vnútornú bezpečnosť, určené bezpečnostným orgánom v Spojených štátoch. Podľa oznámenia chlapec zamýšľal útok pri Filadelfii proti "zahraničnému hodnostárovi na podujatí priťahujúcom pozornosť". Zdroje ABC oboznámené s prípadom uviedli, že zmienka o "zahraničnom hodnostárovi" odkazovala na pápeža. FBI ani uvedené ministerstvo sa k záležitosti nevyjadrili, píše agentúra DPA.

 

Chlapec podľa federálnych úradov získal inštrukcie týkajúce sa výbušnín a rozširoval ich na sociálnych médiách. Jeho plán totiž údajne počítal s viacerými útočníkmi, strelnými zbraňami a viacerými náložami. Tínedžera obvinili z pokusu o poskytnutie materiálnej podpory teroristickej organizácii a pokusu o poskytnutie materiálnej podpory teroristickej aktivite, uviedla televízia. Jej zdroje však zdôraznili, že hrozba zo strany chlapca nebola akútna - jeho plány boli skôr "ašpiráciami", pričom sa objavili aj otázky okolo jeho duševného zdravia.

 

Minulý víkend americký kongresman Michael McCaul, predseda výboru Snemovne reprezentantov pre vnútornú bezpečnosť, v relácii ABC News povedal, že bezpečnostné služby už "prekazili jeden konkrétny prípad" týkajúci sa hrozieb voči pápežovi a sú "veľmi ostražité", pokiaľ ide o ďalšie hrozby.

 

Pápež František pricestuje na návštevu USA 22. septembra. Jeho cesta sa skončí 27. septembra po dvoch dňoch podujatí vo Filadelfii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies