V USA zatkli nacistu Breyera (89), narodeného v Československu, je zodpovedný za smrť 216-tisíc Židov!

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 09:47 • 2 min
V USA zatkli nacistu Breyera (89), narodeného v Československu, je zodpovedný za smrť 216-tisíc Židov!

PHILADELPHIA - Nemecko sa snaží dosiahnuť vydanie 89-ročného Johanna "Hansa" Breyera z americkej Philadelphie, kde ho zatkli za napomáhanie pri zabíjaní státisícov židovských mužov, žien a detí v nacistických koncentračných táboroch Osvienčim a Buchenwald počas druhej svetovej vojny. Informoval o tom dnes americký sudca, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Breyera zatkli americké úrady v utorok v jeho dome v meste Filadelfia pre podozrenia, že slúžil v koncentračných táboroch ako dozorca nacistických oddielov SS. Tento výrobca nástrojov a foriem na dôchodku, narodený v Československu, je obvinený z toho, že sa ako 17-ročný stal členom elitných oddielov Waffen-SS.

 

Breyer sa prisťahoval do Spojených štátov v roku 1952. V 90. rokoch minulého storočia mu hrozilo vyhostenie, ale jeho advokáti argumentovali, že je rodeným občanom USA, pretože jeho matka sa narodila v Philadelphii. Advokáti tiež argumentovali, že Breyer bol donútený k členstvu v SS.

 

Nemecko vydalo na Breyera zatykač a americké úrady muža na základe toho v utorok zatkli. Novoobjavené dôkazy ešte viac podporili obvinenia proti Breyerovi, napísal americký denník New York Times. Záznamy z vojnového obdobia ukázali, že v Osvienčime bol skôr, než priznal, a že taktiež slúžil ako dozorca v smutne známom koncentračnom tábore Birkenau, ktorý sa využíval výlučne na zabíjanie väzňov.

 

Podľa agentúry AP napomáhal v Osvienčime pri vyvražďovaní 216.000 Židov.

 

Breyerovi právnici dnes na súde vo Filadelfii tvrdili, že nie je dostatočne zdravý, aby mohol byť počas rozhodovania o jeho prípade zadržiavaný vo federálnej väzbe. Prokurátori však vyhlásili, že bude v zadržiavacom centre, ktoré je vybavené tak, že dostane náležitú zdravotnú starostlivosť.

 

Breyer sa na súde objavil s olivovozelenej kombinéze a opieral sa o palicu.

 

Muž pripustil, že počas druhej svetovej vojny bol dozorcom v koncentračnom tábore Osvienčim-Brezinka (Auschwitz-Birkenau) v okupovanom Poľsku, ale agentúre AP povedal, že bol umiestnený mimo zariadenia a nemá nič spoločné s vyvražďovaním 1,5 milióna Židov a iných ľudí za jeho bránami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona