V USA začali testy vakcíny proti ebole na dobrovoľníkoch, v Nigérii panujú obavy

NETKY.SK • 5 September 2014, 07:43 • 2 min
V USA začali testy vakcíny proti ebole na dobrovoľníkoch, v Nigérii panujú obavy

WASHINGTON/PORT/HARCOURT/ŽENEVA - V USA sa začali testy vakcíny proti ebole na 20 zdravých dobrovoľníkoch vo veku od 18 do 50 rokov. Prvé výsledky testovania preparátu VRC 207, ktorý spoločne vyvinuli americký Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby (NIAID) a farmaceutický koncern GlaxoSmithKline, by mohli byť známe najskôr koncom roka 2014.

slovakia

left justify in out

Testovanie, ktorému predchádzala úspešná aplikácia na opiciach a pre testovaných ľudí nie je spojené s rizikom nákazy, potrvá 48 týždňov, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu NIAID. V prístavnom meste Port Harcourt na juhovýchode Nigérie hrozí podľa expertov nová vlna ochorení na ebolu, proti ktorej stále neexistuje s výnimkou experimentálnych preparátov ani účinný liek, ani účinná terapia.
      

Podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) tam mohol nič netušiaci infikovaný a medzičasom zosnulý lekár nakaziť do 200 osôb, popri zdravotníkoch a svojich pacientoch aj účastníkov narodeninovej oslavy či dokonca pohrebu. Úrady monitorujú v meste, v ktorom by sa ebola mohla rozšíriť ešte rýchlejšie ako v Lagose, viac ako 200 lekárových kontaktných osôb, v prípade 60 z nich je údajne riziko infekcie vysoké alebo veľmi vysoké.
      

Takmer 200 odborníkov dnes v Ženeve diskutovalo o možnostiach, ktoré by mohli poskytnúť v boji proti vírusu eboly doteraz neregistrované lieky. WHO povolila ešte v auguste aplikáciu experimentálnych liekov, ktoré predtým neboli testované na ľuďoch. Vo viacerých prípadoch ich využitie slávilo úspech, keď v USA i vo Veľkej Británii infikovaných pacientov prepustili z nemocníc ako vyliečených. Výsledky dnešných ženevských rokovaní expertov by mali byť známe v piatok. Epidémia eboly si od februára vo viacerých štátoch západnej Afriky vyžiadala podľa stredajšej bilancie WHO už 1900 obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies