V USA vykonali najmenej popráv za ostatných 20 rokov

NETKY.SK • 18 December 2014, 09:40 • 2 min
V USA vykonali najmenej popráv za ostatných 20 rokov

WASHINGTON - V Spojených štátoch popravili v roku 2014 najmenej väzňov za uplynulých 20 rokov. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na správu washingtonského Informačného centra pre trest smrti (DPIC).

slovakia

left justify in out

Od začiatku tohto roku vykonali v USA len 35 popráv, čo je najnižší počet od roku 1994. Pokračuje aj klesajúci trend počtu vynesených rozsudkov smrti. Do polovice decembra ich americké súdy vyniesli 72, teda najmenej za ostatných 40 rokov. 
      

K poklesu počtu popráv podľa DPIC prispeli problematicky vykonané rozsudky smrti v štátoch Ohio, Arizona a Oklahoma. Použili sa pri nich smrtiace injekcie s novou kombináciou látok, ktoré pôsobili pomalšie a v niektorých prípadoch zrejme spôsobovali väzňom bolesť a utrpenie. 
      

Široko medializované kauzy vyvolali pobúrenie verejnosti a prispeli k odkladom výkonu popráv. Mimoriadnu pozornosť vyvolal prípad odsúdeného vraha a sexuálneho násilníka Claytona Locketta, ktorý zomrel až vyše 40 minút po podaní injekcie, a to na následky rozsiahleho infarktu. 
      

Popravy v roku 2014 vykonali len v siedmich z 32 štátoch USA, v ktorých sú povolené. Prevažnú väčšinu rozsudkov smrti vykonali v Texase, Missouri a na Floride. V roku 2013 popravili v USA 39 väzňov, čo bol piaty najvyšší počet na svete po Číne, Iráne, Iraku a Saudskej Arábii, uviedla organizácia Amnesty International.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona