V USA vyčíňa lesný požiar, hasičom spôsobuje obrovské problémy

NETKY.SK • 28 September 2020, 11:15 • 2 min
V USA vyčíňa lesný požiar, hasičom spôsobuje obrovské problémy

Tento požiar má obrovskú silu, hasiči ho dlho nemali pod kontrolou. V Kalifornii je tento rok vyčíňanie prírodného živlu najsilnejšie za ostatné roky.

slovakia

left justify in out

St. Helena - Lesný požiar vypukol v nedeľu vo vinárskej oblasti Napa Valley v americkom štáte Kalifornia. Živel zasiahol už viac ako 800 hektárov. Následkom ohňa museli opustiť svoje domovy stovky ľudí, evakuovaná bola aj nemocnica. Správu o tom priniesla Reuters, ktorá sa odvolala na tamojšie úrady.

 

Vyčíňanie prírodného živlu nastalo v nedeľu pred svitaním neďaleko mesta Calistoga. Potom prešla k mestám Deer Park a St. Helena. Plamene sa priblížili takmer až k nemocnici Adventist Health St. Helena.
 

 

Premiestnených bolo 55 pacientov, evakuovali ich sanitkami a vrtuľníkmi. Informovala o tom agentúru Reuters hovorkyňa nemocnice Linda Williamsová. Toto zdravotnícke zariadenie pritom počas dvoch mesiacov museli evakuovať už druhýkrát. Aj v prvom prípade to bolo z dôvodu požiara, keď v auguste horelo severne od San Francisco Bay Area.


Úrady prikázali okrem nemocnice v nedeľu aj evakuáciu cca 600 domov a obyvateľom zhruba 1400 ďalších domov odkázali, aby boli pripravení v prípade vyzvania okamžite opustiť svoje domovy.
 

 

Do večera sa už plamene rozšírili na približne 728 hektárov. Ide o trávnaté stráne, ale aj dubové lesy, pričom hasiči nad nimi nemali podľa vlastného vyjadrenia takmer žiadnu kontrolu. Vietor fúkajúci rýchlosťou do 80 hm/h podporuje silu ohňa. Príčina požiarov zatiaľ nie je známa a je predmetom vyšetrovania. Zatiaľ neboli žiadni ranení, ani mŕtvi.

 

Lesné požiare spálili v Kalifornii od začiatku roka už viac ako 1,5 milióna hektárov, čo je výrazne viac, než v tomto štáte dosiaľ zaznamenali za hociktorý predošlý rok. Požiare si okrem toho vyžiadali 26 obetí na životoch a zničili viac ako 7000 stavieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies