V USA uznali za vinného vojenského zajatca z Afganistanu, Rusa Chamidullina

NETKY.SK • 8 August 2015, 11:58 • 2 min
V USA uznali za vinného vojenského zajatca z Afganistanu, Rusa Chamidullina

RICHMOND - Bývalého dôstojníka sovietskej armády, obvineného, že bojoval na strane afganského Talibanu, uznal v piatok súd v americkom meste Richmond vo Virgínii za vinného z terorizmu vo všetkých bodoch obžaloby.

slovakia

left justify in out

Irek Chamidullin je prvým vojenským zajatcom z Afganistanu, ktorý bol postavený pred americký federálny súd, informovala tlačová agentúra Reuters. Americké ministerstvo spravodlivosti v obžalobe uviedlo, že Chamidullin je občanom Ruska a začiatkom 80. rokov bol veliteľom tanku sovietskej armády.

 

Muž konvertoval na islam a má 55 rokov. Čelil 15 bodom obžaloby od podporovania teroristov najmenej od roku 2001 až po obvinenie vzťahujúce sa k útoku na základňu afganskej pohraničnej polície, ktorý zorganizoval v roku 2009.

 

Porota zložená zo siedmich mužov a piatich žien zvažovala rozsudok vyše osem hodín, kým dospela k rozhodnutiu.

Obžaloba vykreslila Chamidullina ako hlavného organizátora útoku, ktorý mal vlákať vrtuľníky amerických vojakov do pasce, kde na ne chcel Taliban zaútočiť ťažkými zbraňami. "Evidentne to nastražil na americké sily, o ktorých vedel, že budú reagovať," uviedol námestník americkej ministerky spravodlivosti James Gillis.

 

O výške trestu rozhodne porota 6. novembra, odsúdenému hrozí doživotie.

 

Jeho obhajca argumentoval nedostatkom dôkazov, že by Chamidullin mal v úmysle zabiť Američanov. Pri útoku zahynulo asi 30 povstalcov a žiaden Američan či príslušník afganskej armády. Povstalci, z ktorých útok prežil iba Chamidullin, na žiaden americký vrtuľník nestihli vystreliť.

 

Obvineného priviezli do súdnej siene na invalidnom vozíku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies