V USA udelili Laskerove ceny za medicínu, získali ju aj Lekári bez hraníc

NETKY.SK • 8 September 2015, 20:55 • 2 min
V USA udelili Laskerove ceny za medicínu, získali ju aj Lekári bez hraníc

NEW YORK - Prestížne Laskerove ceny, americkú obdobu Nobelovej ceny za medicínu dotovanú 250.000 dolármi, udelili dnes vedcom za nový prístup k liečeniu rakoviny a za preniknutie do podstaty toho, ako sa živočíchy vyrovnávajú s poškodením DNA.

slovakia

left justify in out

Cenu za verejnú službu získala humanitárna organizácia Lekári bez hraníc za svoju prácu pri riešení zdravotníckych kríz, ako bola epidémia eboly v Afrike, informovala tlačová agentúra AP.

 

Laskerove ceny odovzdajú laureátom slávnostne v New Yorku 18. septembra. Tento rok ich udelia po 70. raz.

 

Laskerovu-DeBakeyho cenu za klinický lekársky výskum získal James Allison z Andersenovho rakovinového centra Texaskej univerzity. Nadácia uviedla, že objavil osobitný spôsob, ako prinútiť pacientovo telo zaútočiť na rakovinu. Tento prístup výrazne predĺžil čas prežitia pre mnohých ľudí s pokročilou rakovinou kože. Allisonov výskum sa sústredil na proteín na povrchu niektorých buniek imunitného systému bojujúcich s chorobou. Na myšiach dokázal, že tento proteín bráni imunitnému systému zaútočiť na nádory a jeho zablokovaním sa umožní bunkám boj s rakovinou. Keď štúdie ukázali úspech aj u ľudí, americká federálna vláda schválila v roku 2011 liek založený na tomto princípe.

 

Allisonov prístup sa teraz testuje na mnohé ďalšie formy rakoviny, uviedla nadácia.

 

O cenu Alberta Laskera za základný lekársky výskum sa podelia Stephen Elledge z Brighamovej a ženskej nemocnice v Bostone a Evelyn Witkinová, emeritná profesorka Rutgersovej univerzity v New Brunswicku (New Jersey). Položili základ pochopenia toho, ako ľudia a ďalšie živé tvory reagujú na poškodenie DNA radiáciou, chemikáliami alebo inými príčinami, uviedla nadácia.

 

Lekári bez hraníc poskytujú lekársku a humanitárnu pomoc v reakcii na vojnu, hladomor, infekčné choroby a prírodné katastrofy. Organizácia bola založená vo Francúzsku v roku 1971 a v súčasnosti ju tvorí 24 národných alebo regionálnych organizácií.

 

Laskerova nadácia bola založená v roku 1942. Albert Lasker pracoval v reklame a zomrel v roku 1952. Jeho manželka Mary pred svojou smrťou v roku 1991 dlhodobo podporovala lekársky výskum.

 

V roku 2013 získali Laskerovu cenu manželia Gatesovci. Zakladateľ Microsoftu Bill Gates podľa nadácie zlepšil životy miliónov z najviac zraniteľných ľudí na svete.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies